VERTCILIOZA -Verticillium dahliae

Oferta de pret la cerere

Telefon: 0040 0757 095 707

Consideratii despre boala

Boala infectioasa a plantelor, provocata de unele ciuperci, al caror miceliu se dezvolta mai ales in organele conducatoare, impiedicand circulatia sevei. Verticilioza sau oflilirea verticiliana este o boala care afecteaza peste 300 de specii de plante si este cauzata de ciuperca – Verticilium dahliae.

Simptome

Atacul se observa incepand cu faza de maturare a fructelor si se manifesta printr-o osoara ofilire a rapida a frunzelor bazale si revenire pe timpul noptii. In timp ofilirea frunzelor devine permanenta si plantele se usuca.

In primele zile dupa debutul ofilirii, plantele atacate isi revin in timpul noptii, insa ziua, cand insolatia este puternica, ofilirea se intensifica si in cele din urma devine ireversibila. Boala progreseaza treptat catre varful plantelor. Radacinile plantei sunt brunificate si ulteror putrezite. Inaltimea si productia plantelor bolnave sunt mult mai reduse in comparatie cu cea a plantelor sanatoase.

Infectia

Infectia incepe de la radacini prin penetrarea ciupercii direct sau prin ranile provocate de insecte, nematozi, lucrari agricole, (plantare, prasire), dupa care ajunge in vasele lemnoase si colonizeaza intreaga planta. Ca raspuns la atac (infectie) planta creaza pe aceste vase anumite gume (dopuri), care impreuna cu ciuperca blochiaza complect aprovizionarea plantei cu apa de la radacina, provocand in acest mod moartea plantei. Temperaturile optime pentru evolutia rapidaa bolii sunt: 20-32 grad Celsius.

Culturi atacate

  • tomate – salata
  • ardei – varza
  • vinete – capsuni
  • castraveti – flori
  • cartofi – tutun

Tratament

Pentru preantampinarea acestei boli se aplica dupa plantare prin apa de irigat PHOSPHIT-ONE 1 kg/1000 m2 + Topsin 1litru/1000m2. La 2 saptamani se aplica prin apa de irigat ELISE 1Kg /ha.

Produsul de combatere

PHOSPHIT-ONE     +     ELISE