Infintarea livezilor de nuc

1.Informatii generale

Livezile cu nuci se extind tot mai mult pe teritoriul Romaniei, ocupand un loc din ce in ce mai important in cadrul livezilor cu pomi fructiferi. Acest lucru se intampla datorita faptului ca in piata cererea este mai mare decat oferta. Daca doresti sa infintezi o livada trebuie sa alegi corect locul si sa tii seama de:

  • posibilitatea extinderii acesteia in perspectiva.
  • relieful terenului sa fie plan sau in panta cu inclinare de maxim 20%
  • expunerea terenului sa fie sudica sau sud-vestica si pana la altitudinea de 700-800 
  • alegerea solului adecvat nucului.
  • acces usor la apa pentru irigat.

Un hectar de livada de nuc in conditile unei tehnologii bine realizate si aplicate, genereaza un venit, in perioada de productie, de aproximativ 10.000  de euro/an.

2. Plantare

Se pot utiliza mai multe scheme de plantare realizate in sistem extensiv (sub o suta de pomi/hectar), in sistem clasic, semi-intensiv, intensiv, superintensiv si in sistem hiper-intensiv. Schema de plantare influenteaza in mod direct si durata de viata a livezii si productivitatea, in sensul ca o productivitate foarte mare, scurteaza durata de viata a acesteia. In China, care este liderul mondial (50%) in productia de nuci, la infiintarea plantatiilor de nuc se prefera schemele de plantare hiperintensive, cu o densitate de 1.250 de nuci/hectar, ce scot o productie anuala de 15 tone de nuca in coaja/hectar. Acest tip de schema de plantare are avantajul ca scoate maximul din tot ceea ce poate produce terenul in cauza, dar presupune foarta multa de atentie si rigurozitate in efectuarea lucrarilor de intretinere, fertilizare si irigare. Din aceste motive va recomandam sa utilizati plantarea in culturi clasice pe care o descriem mai jos.

Terenul ales pentru livada se curata, dupa care se afaneaza si se pregatesc benzile pe care se planteaza puietii cu cel putin doua luni inainte de plantare.

Marimea gropilor este de 80x80x80 cm sau daca sunt circulare se utilizeaza un diametru de 80 cm si adancimea de 80 cm. Distanta de plantare a nucilor se poate face in doua variante:

– 10m pe rand si 10 m intre randuri cu asezarea decalata a randurilor (zig zag)

– initial la 6×6 m, dar tinand cont ca dezvoltarea maxima a coroanei are loc la aproximativ 20 – 25 de ani, jumatate din pomii plantati trebuie sa fie defrisati cand pomii ajung la o anumita marime, ramanand distantele normale de 12 x 12 m. Plantarea la aceasta densitate, permite obtinerea unor recolte mai mari la inceputul intrarii pe rod, lucru care amortizeaza mai repede investitiile facute cu plantarea.

Materialului saditor trebuie sa i se aplice operatia de fasonare a radacinilor si mulcire (cufundarea radacinilor intr-un amestec de ingrasamant Italpollina si pamant, in proportii egale dizolvat in apa). Epoca pentru plantarea pomilor este toamna (octombrie-noiembrie) sau cel mai potrivit primavara devreme (februarie-martie).

In groapa inainte de plantare se pune pamant afanat pana la inaltimea oprima de plantare dupa care se pune 1kg ingrasamant organic Italpollina, peste care se aseaza aproxinativ 5 cm pamant. In groapa astfel pregatita se pune pomul, regland adancimea de plantare la care a crescut in pepiniera (cu locul de altoire la 3-5 cm deasupra solului). Dupa asezarea pomului in groapa se pune in contact cu radacina doua pastile de CLIK care asigura prin continut o marire a volumului solului explorat de radacini, contribuie la o dezvoltare armonioasa a pomului si productii mai mari pe toata viata acestui. Se va avea grija ca pomul sa fie asezat orizontal, iar radacinile pe masura ce vor fi ingropate, se dispun in forma de stea in jurul pivotului.

Se umple cu pamant groapa si se taseaza, dupa care se pune 500 grame ingrasamant organic GUANITO si se umple complect groapa cu pamant. Este important sa nu se toarne apa in groapa inainte de plantare. Dupa plantare pamantul va fi tasat, fara a apasa prea mult. Se va realiza o adancitura (concavitate) in jurul pomului apoi se  vor  turna  20l  de  apa  fiecarui puiet. La plantarea de toamna, se va aduna un musuroi de pamant (h=10-15 cm) in jurul tulpinii, care nu va fi tasata si se va indeparta primavara.

Pentru irigare se aseaza un furtun de picurare  la 40 cm de pom. Nucul are nevoie in medie de 20 litri apa pe saptamana, cantitate care creste functie de marimea pomului. De aceia din doi in doi ani pe  furtunul de picurare se adauga o picuratoare suplimentara la distanta de 40 cm de precedenta. Utilizati picuratori cu minim 8 litri/ora. Pentru protectia contra rozatoareor se aplica pe tulpina o folie (bandaj)  de plastic.

3. Fertilizare si tratamente fitosanitare.

In fiecare an in luna februarie se aplica un insecticit in combinatie cu SCUDO (1litru/300litri apa), urmate de alte doua tratamente cu SCUDO (1litru/300litri apa), pana la infrunzire. In toata perioada de vegetatie la intervale de 15 zile se aplica tratamente cu TRAINER (1litru//300litri apa) + SCUDO (1litru/300litri apa). Toamna inainte de caderea frunzelor se fac 1-2 aplicari cu SCUDO (1litru/300litri apa) + Phosphit-One (1 litru /250 litri apa).

Anual (din anul 2) se fac fertilizari in luna martie cu ITALPOLLINA, GUANITO sau PHENIX, pe baza unui plan de fertilizare intocmit in urma analizelor de sol.

Pentru informatii suplimentare specialistii firmei va stau la dispozitie!