Ceapa cu trecere peste iarna a inceput sa fie un segment tot mai atractiv pentru cultivatori. Acest sortiment ofera fermierului posibilitatea vanzarii de ceapa verde la legatura primavara si ceapa de consum de la sfarsitul lunii mai.
Perioada si conditiile de semanat:
Ceapa merge bine după: leguminoase, cereale (mai puţin orz), vărzoase, bostănoase sau leguminoase (fasole mazăre). Cele mai bune soluri sunt cele nisipo-lutoase sau luto-nisipoase, cu un Ph mai mare de 5,5. Ceapa nu trebuie cultivată pe acelasi loc mai devreme de trei ani, nu trebuie cultivată pe soluri infestate cu boli, daunători sau cu grad ridicat de îmburuienare.
Perioada optimă pentru semănat este 15 august-10 septembrie (ideal 25-30 august). Respectarea acestei perioade este foarte importantă, deoarece plantele trebuie să aibă o dimensiune optimă în jur de 10 cm (nici prea mică , nici prea mare), în caz contrar plantele pot fi distruse de temperaturile scăzute din timpul iernii.
Cantitatea de samânţă utilizată este de 1.250.000 seminte/ha.
Alegerea hibridului pe care să-l cultivăm este foarte important deoarece, el trebuie să corespundă condiţiilor climatice din Romania şi să fie adaptat pentru trecerea peste iarna. Nu toţi hibrizii de ceapă pot fi incluşi în categoria celor care pot fi cultivati peste iarna şi chiar din cadrul celor recomandati pentru acestă categorie sunt hibrizi care corespund mai puţin cerintelor din Romania.
Fokker F1 este un hibrid utilizat pentru semanare cu trecere peste iarnă potrivit pentru multe zone de cultivare, combinând în același timp randament ridicat, timpurietate și o calitate bună a bulbului. Planta este viguroasă iar bulbul are formă de glob rotund, fermitate medie, dimensiune medie spre mare şi pastrare pe perioade medii.
Timpurietate:
Fertilizare si Erbicidare:
Fertilizarea de baza (inainte de semanare ), se face utilizand ingrasaminte organice de pasare (Italpollina, PHENIX NPK 6-8-15 + Mg) 400-500 kg/ha. Dupa semanat se aplica Sulfat de amoniu 200-300 kg/ha iar primavara 300-400kg ingrasaminte minerale (Cropcare). Nu se recomanda utilizarea gunoiului de grajd.
Pentru combaterea buruienilor, după semănat se recomanda o erbicidare cu Stomp – 6l/ha, urmand ca in primavara sa aplicam o noua erbicidare cu Goal 0,75 l/ha (in 300-500 l apa).
Irigarea:
Nu se recomanda cultivarea cepei din samanta fara posibilitati de irigarea, care se poate face prin picurare sau aspersie. In acest mod se asigura o aprovizionare uniforma a solului cu apa.
In cazul infiintarii culturii de toamna, dupa semanat este necesar sa se irige, pentru a realiza o germinatie rapida si uniforma.
Plantele tinere vor forma 3-4 frunze pana la ingheţ, numai cu o irigare adecvata. In mod normal, primavara ceapa care a trecut peste iarna are nevoie de irigatie, doar in cazul unei primaveri uscate.
Boli si Daunatori:
Principalele boli ale cepei sunt: Mana cepei, Putregaiul cenusiu al cepei (Botrytis allii Munn), Putregaiul alb al cepei (Sclerotium cepivorum Berk), Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa (Erwinia carotovora Jones) iar dăunătorii principali sunt: Musca cepei (Delia antiqua Meig.), Tripsul comun (Thrips tabaci Lind).