Hibridul ORTUS F1 o varza extratimpurie de calitate

Cu opt ani in urma am introdus pe piata varietatea DELLIGHT BALL F1 de la MIKADO care a devenit lider de piata pe acest segment, fiind exrtem de apreciata de cultivatori si consumatori.

In anul 2014 am descoperit o noua varietate a firmei TAKII, varza ORTUS F1, care are calitati de timpurietate si calitate exceptionale. Se diferentiaza fata de celelate tipuri de varza timpurie printr-o culoare foarte frumoasa a capatanei. Incercarile facute in Romania de mai multi producatori in zona Arad (Seleus) si Oltenia au dat rezultate foarte bune, iar  majoritatea celor care au incercat acest hibrid, extind suprafetele cultivate ȋn 2016.

In fotografia de mai jos se vede in partea dreapta ORTUS iar in partea stanga un hibrid similar. Puteti observa diferanta de timpurietate si culoarea mult mai frumoasa a hibridului ORTUS.

In majoritatea cazurilor cele mai bune rezultate economice  in cazul cultivarii verzei o aduce cultura de varza timpurie, realizata in solar sau camp. In aceasta categorie se cultiva de obicei hibrizi care au marimea de 1,2-1,4 kg si timpurietate 45-50 zile.

ORTUS F1 este un hibrid extratimpuriu, cu un habitat al plantei echilibrat, rezistent la inflorire, care ajunge la maturitate dupa 50 zile de la plantare. Fructul este rotund, culoare verde placut, uniform, cu greutatea de 1,2 -1,6 kg, compact si sensibilitate scazuta la crapare. Planta este rezistenta la boli, foarte productiva si poate fi cultivata atat extratimpuriu cat si in perioada de vara- toamna.

Producerea  rasadurilor de ORTUS F1 se poate face la ghivece sau paleti alveolari. Perioada de semanat este 25 decembrie -25 ianuarie pentru cultivarea in solarii si 15 ianuarie -15 februarie pentru culturi in camp. Se recomanda semanarea direct in ghivece sau paletii alveolari, utilizand substrat de cultura (turba) de tip KLSMANN TS 3 Fine. Varsta optima a rasadurilor la plantare este de 30-35 zile.

Varza timpurie se poate planta cu distanta intre randuri  de  40cm  si  35-40cm pe rand. Este una din speciile care reactioneaza bine la solurile bogate in azot si potasiu. Sunt foarte bune terenurile cu continut ridicat in humus ( 6-8%),  textura mijlocie si pH neutru sau chiar usor alcalin.

Fertilizarea culturilor este una din lucrarile cheie de care depinde atat nivelul productiilor cat si calitatea acestora. Programul  de fertilizare se intocmeste pe baza analizelor de sol, in functie de perioada de cultura, varietatea cultivata, nivelul productiilor scontate etc.

Pentru dezvoltarea armonioasa a plentelor se vor face dupa plantare trei aplicari la interval de 7 zile cu produsul TRAINER.

Pentru informatii suplimentare despre varza timpurie accesati www.klastorf.ro sau www.seminte-ingrasaminte.turba.ro