Trips, pericol major pentru culturi agricole

Produce pagube importante in culturile de tomate, ardei, ceapa, castraveti si cereale. Sunt insecte de dimensiuni mici (0,7-1,9mm) ce pot fi observate cu ochiul liber in flori sau pe spatele frunzelor. Larvele colonizeaza partea inferioara a frunzei si impreuna cu adultii se hranesc cu sucul celular, prin intepare si sugere. Atacul se poate recunoaste dupa urmele lasate pe fructe si frunze. Datorita atacului pe frunze si fructe apar pete decolorate, care cu timpul devin argintii si chiar brune. Din cauza atacurilor de trips, se obtin productii reduse si de slaba calitate.

Este intalnit pretutindeni cu preponderenta in zonele de campie, atat in sere solarii cat si in camp. Populatia de trips intr-o cultura se poate dezvolta in timp foarte scurt, poate avea 5-10 generatii pe an, inmultindu-se pe cale asexuata. Femela depune 30-50 oua in tesuturile funzelor, florilor sau fructelor plantelor gazda. Larvele se hranesc cu respectivele tesuturi, iar o generatie completa a tripsului functie de conditiile de mediu este de 10-40 zile. Din aceasta cauza distrugerea lor este dificila in cazul unui atac masiv, diferitele generatii fiind in diverse stadii de dezvoltare.

O actiune extrem de periculoasa este faptul ca tripsul este principalul vector de transmitere a virusului petelor de bronz ( virusul ofilirii patate -TSWV). Tripsii infectati isi mentin capacitatea de infectie pe toata perioada vietii.

Tratament

Combaterea acestui daunator este extrem de dificila datorita adaptabilitatii lui la mediu si a rezistentei pe care o face fata de produsele chimice.

Poate fi mentinut sub control (sub pragul de daunare), utilizand, combatere biologica cu pradatori. Acestia consuma tripsul, ramanand o populatie mica care nu dauneaza culturilor si se creaza in acest mod un echilibru intre pradator si trips. Ca pradatori se utilizeaza: Amblyseius-System (Amblyseius cucumeris)Swirskii-System (Amblyseius swirskii) sau Orius-System (Orius spp)

Ultimele cercetari in combatrea tipsului au condus spre produse cu reziduuri zero (fara reziduuri) in fructe cu efecte devastatoare asupra acestui daunator, care sunt si fertilizanti. Aceste produse inhiba functiile organelor tripsului si conduc la moartea acestuia. Rezultate foarte bune au fost obtinute cu amestecul urmatoarelor cantitati de produse, la 100 litrii apa:

– BOUNDARY SW 350-400 ml

– HUNTER SW 170-190 ml sau IMBY JABE 300 ml

– TRAINER 350ml (pentru reglare pH).

– Zahar  400 g

Amestecul trateaza si tuta absoluta, afide, paianjen (daca nu este atac masiv-vetre), musculita alba de sera. Pentru reglare pH poate fi utilizat si produsul EASY pH.

Va recomandam sa aplicati acest tratament la intervale de 14 zile, pe toata perioada culturii. In acest mod protejati cultura de daunatorii prezentati anterior. In cazul unei invazii din exterior tratamentul se face la interval de 7 zile, pana la stabilizarea situatiei.

Thripsul nu realizeaza rezistenta la aceste produse. Pe langa efectele eliminarii daunatorilor aceste produse stimuleaza dezvoltarea vegetativa a plantelor si creste productia.