Zâmbetul dulce al lui Zoe demonstrează acest lucru iarăși
Majoritatea fermierilor care au solarii se confruntă cu o sarcină dificilă atunci când vine vorba de a decide cu ce cultură de legume să înceapă următorul sezon. În ultimul deceniu, culturile bine planificate, stabile, precum ardeii, roșiile sau castraveții, au atins variații ale producției fără precedent. Din acest motiv, acei hibrizi de legume care sunt cultivați în general pe plan intern, în câmp deschis, au început să fie cultivați tot mai mult în solarii. În zilele noastre, nu suntem deloc surprinși dacă pepeni galbeni, pepeni verzi, porumb dulce sau chiar conopidă ori broccoli ajung să fie cultivate în solar. Cu toate acestea, mulți oameni încă se minunează când văd cultura de ardei pentru boia cultivată în solar. În acest caz, prima întrebare este: ,,merită să pui cultura de ardei pentru boia sub folie?”
Și grădinarul J. F. din Ungaria și-a pus această întrebare în urmă cu câțiva ani și, după o anumită planificare, s-a hotărât să facă o probă. A ales ardeiul pentru boia Zoe F1. Anul 2023 l-a plantat pentru a treia oară. În acest an, a continuat să integreze această cultură în lanțul său de cultură, alături de ardeiul capia. Cifrele s-au dovedit și anul acesta corecte economic.
Răsadul a fost produs în cub 4×4, utilizand turba Klasman și semănat la începutul lunii martie, cu plantare pe 15 aprilie. Datorită ratei de germinare, care a fost mult mai mare decât media, a obținut peste 12.000 de răsaduri. În solar, plantele de cinci săptămâni au fost plantate în două rânduri simple și patru duble, la o distanță de 29 cm, cu un total de 3.000 de plante pe fiecare solar. Fiecare solar este de 7,5 m x 90 m, ceea ce înseamnă 675 m2. Suprafața totală a celor patru solarii este de 2.700 m2, unde au fost cultivate plantele de boia Zoe F1.
După plantare, s-a folosit pentru plante metoda de legare cunoscută pentru cultivarea ardeiului obișnuit, dar nu s-a folosit nici tăierea, nici copilirea, astfel costurile cu forța de muncă în verde au fost mult mai mici decât în cazul ardeiului obișnuit.
Mulțumită creșterii extrem de intensive și coacerii fructelor Zoe F1, primele fructe s-au maturizat la 90 de zile după plantare. Recolta din iulie a fost urmată de alte patru recolte: două în august, câte una în septembrie și începutul lunii octombrie. Rezultatul final vorbește de la sine. Cantitatea totală de anul acesta este de 8700 kg ardei copt si 60 kg ardei crud, ceea ce, pe lângă indicatorii cantitativi mari, înseamnă și o materie primă de calitate remarcabilă. Nu este de mirare că întreaga recoltă a fermierului din acest an a fost cumpărată direct de procesatorii de ardei, care au subliniat aroma inconfundabilă, culoarea vișinie profundă a lui Zoe F1 și, poate cea mai important, cantitatea de boia obținută la prelucrare. Este nevoie de 6-6,5 kg de fructe pentru un kilogram de boia pur măcinat, care este considerată o valoare remarcabilă în cazul soiurilor hibride.
Fermierul a smuls devreme plantele, deoarece nu mai putea amâna însămânțarea culturii destinate cultivării de iarnă. In anul 2024 el plănuiește o altă rotație a culturilor, deoarece plantele smulse mai puteau produce. Mai mult decât atât, datorită vremii bune și calde din această toamnă, după culesul final, mai rămăseseră pe tulpini o mulțime de fructe verzi frumoase și groase, ceea ce ar fi putut însemna încă o recoltă. Drept urmare, în sezonul 2024, probabil că va planifica să țină ardeii în solar până la îngheț.
În anul 2023, cel mai mare inamic al cultivării ardeiului pentru boia în câmp deschis în Europa a fost boala bacteriană Stolbur phytoplasma, care este răspândită în principal de cicade. Agentul patogen care se repetă ciclic a provocat daune extrem de grave în acest an și drept urmare, profitul cultivării ardeiului pentru boia în câmp deschis a fost în multe cazuri cu mult redus față de anii precedenți. Pe de altă parte, în cultivarea ardeiului în solar cu folie, insectele care zboară înăuntru pot fi bine izolate, astfel încât infecția cauzată de cicade poate fi și ea redusă la minimum.
După cum puteți vedea, ardeiul pentru boia poate avea ca rezultat un venit total remarcabil la cultivarea în solar, ca să nu mai vorbim de randamentul ridicat la prelucrare. Cu siguranță în următorii ani, tot mai mulți fermieri vor alege Zoe F1 pentru cultivare, care este alegerea perfectă și eficientă pentru producție.