Carente si microelemente

Bolile de nutritie la plantele de cultura evidentieza lipsa unuia sau mai multor elemente care sunt indispensabile bunei sanatati a plantelor, ele fiind preluate prin sistemul radicular sau foliar. Plantele pentru a fi in plina sanatate trebuie sa aiba toate conditiile fizice si chimice ce pot determina solubilizarea elementelor si preluarea acestora de catre plante. Prevenirea si tratarea carentelor se poate realiza rapid prin utilizarea unor substante de tip MYR aplicate foliar. In acest articol descriem cum se manifesta lipsa principalelor microelemente si cum se trateaza cerentele respective (in camp, sere sau solarii).  

Cu efect general in combaterea carentelor (B, Fe, Mn, Zn, N, C) se poate utiliza produsul MYR MICRO, care este un produs de ultima generatie pentru prevenire carentelor de microelemente ale plantelor, contribuind la dezvoltarea armonioasa a acestora. In plus plantele se dezvolta mai rapid, isi maresc capacitatea de rezistenta la boli si fac mai bine fata stresului. MYR MICRO este si un ingrasamant lichid, realizat in mod adecvat pentru a preveni si trata microdeficientele, pentru a imbunatati dezvoltarea si calitatea productiei, asigurand cele mai importante microelemente, printr-o aplicare foliara. Eficienta sa deriva din faptul ca microelementele sunt combinate cu acidul gluconic si aminoacizii de origine vegetala. Compozitia speciala face microelementele usor asimilabile si transferabile in interiorul plantei. Este un produs BIO si poate fi aplicat si prin apa de irigat.

Carenta de potasiu. Carenta se observa mai ales la tesuturile imbatranite. La tomate apare ingalbenirea frunzelor bazale, roluire usoara, apoi maronirea zonelor galbene, coacerea neuniforma a fructelor, nervuri verzi in interior iar la castravete se observa decolorarea marginilor frunzelor si necrozarea ulterioara (la carenta puternica decolorarea apare si intre nervuri), fructe in forma de bec (umflate la varf si subtiri la coada). Plantele devin sensibile la daunatorii vegetali, scade productia, indiferent de planta la care se manifesta. In acest caz se utilizeaza MYR Potasium (K2O, N, C, aminoacizi vegetali, pH 7), care este un produs special creat pentru corectarea calitatii fructelor, la coacere asigurand o concentratie mai mare de zahar si un gust mai intens. Pentru plantatiile de fructe de padure MYR Potasium se poate folosi pentru lemnificarea lastarilor tineri.

Carenta de calciu. Calciul este unul din elementele de baza ale nutritiei plantelor, care asigura rezistenta mecanica a tesuturilor si deformarea locala celulara, fiind implicat si in procese fiziologice, cum ar fi circuitul apei si al sarurilor prin peretii celulari. Efectele negative ale acestei carente este: putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei capia, gogosar, gras, vinete), avortarea fructelor, caderea si avortarea florilor la tomate, putrezirea interioara a fructelor, arsuri pe marginea frunzelor (salata, spanac).Pentru aceasta carenta a fost creat Myr Calcium (N, CaO, C, aminoacizi vegetali, pH 5), care contracareaza carentele de calciu. Se utilizeaza si in  perioada calda (peste 25,5 grade C la nivelul radacinii) cand asimilarea calciului prin radacina este mai dificila. Se foloseste si pentru a marii rezistenta la pastrare si consistenta fructelor.

Carenta de fier. Lipsa fierului se maniferta prin clorozarea frunzelor, deoarece fierul este indispensabil la formarea pigmentilor. Acest lucru conduce la o acumulare scazuta de pigmenti clorofilieni la nivelul tesuturilor noi formate (varfuri de crestere, lastari noi) si de aici cloroza apicala sau lipsa pigmentului clorofilian de la nivelul varfurilor de crestere. Pe masura ce plantele continua sa creasca, simptomele carentei de fier se manifesta prin frunze galbene cu nervurile verzi. In cazurile de carenta acuta, internodurile varfurilor de crestere sunt mai scurte, iar frunzele din varf tind sa stea toate ingramadite. Pentru corectarea acestei deficiente se utilizeaza Myr Chlorosys (Fe, Mn, Zn, Mg, aminoacizi vegetali, materie organica, pH 4,5). Acesta este un produs pe baza de fier, mangan, zinc, magneziu şi aminoacizi, compozitie care  corecteaza carentele de fier.

Carenta de bor. La plantele lipsite de acest element se manifesta o deficienta de crestere, clorozarea frunzelor tinere, ruginirea acestora si in final deteriorarea fructelor (cauzata de necrozarea partii interioare). De asemenea insuficienta borului in nutritie provoaca rasucirea si deformarea frunzelor superioare, moartea prin uscare a mugurilor terminali, oprirea proceselor de crestere si dezvoltare, aparitia de pete brune sau negre in interiorul fructelor sau pe organele aeriene ale plantei. In urma cercetarilor experimentale si a cerintelor culturilor a fost creat MYR BORON (B, N, C, aminoacizi vegetali, pH 7), un produs special pe baza de bor. Utilizarea acestui produs combate carentele de bor si ajuta la inflorire, la corectarea calităţii florilor şi la fixarea calciului in planta.

Carenta de magneziu. Magneziul este un ingredient esential al clorofilei, cu rol de baza in procesul fotosintezei, ia parte la procesele de respiratie ale plantei, ajuta la absorbirea fierului si la sinteza pigmentilor. Este, unul dintre principalii promotori ai dezvoltarii celulei, fiind indispensabil pentru metabolismul de sintetizare a zaharurilor si al proteinelor. Deficitul de magneziu este destul de frecvent si se manifesta incepand de la baza frunzelor cu margini galbene bine marcate prin  venele verzi ale frunzelor. Persistenta deficitului provoaca necrozarea treptata a frunzelor, caderea frunzelor mici si producerea slaba a zaharurilor in fructe. La pomii fructiferi, cauzeaza caderea rapida a frunzelor si o dezvoltare slaba a mugurilor. Pentru remedierea acestei probleme va recomandam MYR MAGNESIO care este un ingrasamant lichid, conceput in vederea prevenirii si tratarii deficitelor de magneziu. Eficacitaeta sa provine din combinarea magneziului cu acid gluconic si aminoacizii de origine vegetala. Actiunea substantelor humice continute, face ca efectul asupra radacinilor sa fie rapid si complet la utilizarea prin fertirigare.

Carenta de zinc si mangan. Deficitele de zinc, conduc la reducerea marimii frunzelor, patarea venelor, si stoparea cresterii varfului vegetativ. Deficitul de zinc duce la caderea tipurie a fructelor si reduce dimensiunile fructelor. Deficitul de mangan determina o asimetrie in forma atat la frunzele tinere cat si la cele adulte, precum si o cloroza tipica a venelor. Va recomandam in acest caz sa utilizati MYR ZINC-MANGANESE care este conceput in vederea prevenirii si tratarii deficitului de zinc si mangan. Eficienta sa este datorata faptului ca microelementele sunt combinate cu prezenta acidului gluconic si cu aminoacizii levorotativi de origine vegetala. Compozitia speciala a ingrasamantului face ca zincul si manganul sa fie usor asimilabile si transferabile in interiorul plantei. Acest produs poate fi utilizat si primavara devreme pentru prevenirea inghetului florilor cand temperatura scade pana la -3 grade.

 

Pentru deficiente a altor microelemente neprezentate in acest material se utilizeaza produse specifice ce contin aceste microelemente.

Myr Zinc-Manganese

Mn, Zn, N, C, aminoacizi vegetali, pH 6

Este un produs care creste salinitatea la nivelul celulelor plantei si asigura un plus 3-4 grade C pe o perioada de 5 zile de la aplicare. Aceasta proprietate ajuta florile pomilor sa fie reziste la temperaturi negative de pana la -3 grade C. 

Manganul in plante, numeroase enzime sunt activate de Mn. In glicoliza ca si in alte procese in care este prezenta fosforilarea, un rol important are prezenta manganului; piruvatoxidaza, oxalacetatdecarboxilaza, oxalsuccinatdecarboxilaza, alfacetoglutara- toxidaza, enzima acidului malic, enzima acidului citric, enzima acidului izocitric sunt activate de Mn. Manganul favorizeaza inmultirea bacteriilor din nodozitati la leguminoase, precum si acumularea unei cantitati mai mari de azot, prin activarea sistemului enzimatic care catalizeaza reactia dintre hidroxilamina si derivatii glutamici. Suplimentarea cu mangan favorizeaza continutul de vitamina C la tomate si castraveti. Simptomele de carenta la dicotiledonate apar sub forma de cloroza la frunzele tinere, intre nervuri, spre deosebire de aceea a fierului care apare pe toata frunza sau aceea de magneziu care incepe la frunzele batrane. Volumul celulelor este mai mic iar peretii celulari au o permeabilitate mai scazuta. Continutul critic de Mn este considerat la nivelul 17 ppm din suprafata uscata. Excesul de mangan produce efecte toxice si se manifesta sub forma de pete brune, care apar pe frunzele mai batrane. Plante indicatoare ale excesului de mangan sunt: lucerna, varza, conopida, sfecla pentru zahar, tomatele, porumbul. La aceste specii sunt afectate radacinile, care se brunifica, pe frunze aparand pete necrotice.

Suplimentarea lui se face din Sulfatul de Mangan pe toate fazele de vegetatie a plantei.

Zincul este indispensabil pentru plante. El este absorbit de acestea din mediul de viata, sub forma de ioni. El este raspandit la plantele inferioare (alge si ciuperci) si la plantele superioare. Zincul intra in structura chimica a enzimelor carbohidraza, fosfataza si numeroase dehiodrogenaze. O buna aprovizionare cu Zn favorizeaza cresterea continutului de triptofan, precursor cunoscut al auxinei, iar ca urmare este influentata favorabil prezenta auxinei in planta. Zincul mareste continutul de zahar solubil, are actiune asupra vascozitatii protoplasmei, pe seama scaderii continutului de apa libera. Carenta lui in corpul plantelor se manifesta prin reducerea cresterii plantelor, dispunerea in rozeta a ramurilor si frunzelor terminale, patarea cu galben a frunzelor. Vita de vie, inul, hameiul ricinul si porumbul sunt sensibile la lipsa din nutritie a zincului. Graul, secara, ovazul si mazarea sunt mai putin sensibile. Excesul de zinc este toxic, plantele raman mici, cu manifestari de cloroza. Comportarea lor este diferita, porumbul este rezistent la un continut ridicat, cartoful este foarte sensibil la conditii asemanatoare. Suplimentarea lui se face din Sulfatul de pe toate fazele de vegetatie a plantri.