Trei culori, trei hibrizi de ceapa cu succes

Ceapa provine din regiunile de stepa din Asia centrala si de vest, si este una dintre cele mai vechi plante de cultura, fiind cultivata de mai bine 5.000 de ani. In antichitate ceapa era considerata un simbol al vietii eterne, datorita formei sale rotunde si a inelelor concentrice si era folosita ca moneda de plata pentru cei care au cladit piramidele. Legionarii romani au fost acei care au contrubuit la raspandirea cepei „cepula“ in Europa, iar in Evul mediu ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei. Acest lucru a contribuit la obtinerea unor multitudini de varietati de ceapa atat ca forma, marime cat si culoare. Va prezentam mai jos cei mai de succes hibrizi pentru fiecare culoare.

ELENKA F1, este cel mai cultivat hibrid din gama sa in Europa. Vanzarile sunt in crestere si este tot mai cautat si mai popular in randul fermierilor, a companiilor de prelucrare si magazinele din Italia, Europa Centrala si de Est. Cel mai mare cultivator de Elenka, este Rusia cu 10.000 hectare, urmata de Italia 2000 hectare si Ungaria 200 hectare. In Romania suprafetele cultivate cu acest hibrid continua sa creasca.  Elenka este foarte cautata datorita formei si culorii sale foarte atractive (aramie). Bulbul este bine invelit in foi (numar mare) care au rolul de a-l proteja in timpul procesarii si ambalarii. Se comporta foarte bine la recoltarea mecanizata si depozitare. Planta are o crestere viguroasa si este putin sensibila la mana. Bulbii sunt rotunzi, cu note bune si consistenta exceptionala, ceea ce ii face potriviti pentru depozitarea de lunga durata. Cele mai mari productii se obtin in culturi intensive, realizate in benzi cu patru randuri triple. Sunt utilizate masini speciale de semanat de mare precizie, cea ce permite utilizarea a 1,5 milioane seminte la hectar. In aceste conditii se pot obtine productii de pana la 120 tone /hectar. 

Fiamma  F1, un  hibrid de ceapa rosie adecvat pentru insamantarea de primavara si recoltarea la sfarsitul lunii iulie. Bulbul are aspect comercial, culoare rosu inchis, forma rotunda, uniforma si dimensiune buna. Datorita fermitatii bulbului se preteaza la recoltare mecanica, pentru fermitatea becului. 
Fata de hibrizii din gama sa a avut cele mai bune rezultate, fiind extrem de apreciata de cultivatorii din zona Galati, Arad, Constanta. Este un hibrid de ceapa rosie productiv si bune calitati de pastrare.

Opera F1 este un hibrid de ceapa alba cu rezultate excelente in Europa pentru calitatea si densitatea bulbului. Este semitimpuriu, cu forma bulbului rotunda, textura excelenta si buna acoperire. Culoarea este deosebit de alba, bulbul se cicatrizeaza excelent la codita si este potrivit pentru pastre lunga. Plantele au vigoare medie.

Aceste varietati sunt un grupaj care va aduce cu certitudine succes in vanzari !