Virusul petelor de bronz – TSWV

Oferta de pret la cerere

Telefon:0040 0757 095 707

Consideratii despre boala

Infectiile cu aceasta viroza s-au acutizat atat in spatii protejate cat si in camp. Tot mai multi producatori au aceste probleme fapt ce a condus in unele cazuri la compromiterea in proportie de 100% a culturilor. TSWV infecteaza peste 1000 de specii de plante cultivate si din flora spontana si este exclusiv transmisa de trips.

Simptome

Frunze tinere rasucesc usor in jos si prezinta numeroase pete intunecate, necrotice, nervuri brun-rosiatice, iar pe fata inferioara apar pete de culoarea bronzului. Limbul se ofileste si se usuca. Plantele tinere infestate se opresc din crstere si raman pitice. Pe tulpini si petioli apar dungi de culoarea bonzului care apoi brunifica. Fructele prezinta pete si dungi inelare, semiinelare etc., de culoare rosiatica sau galbuie. Plantele atacate au un numar redus de fructe si de calitate inferioara.

 Virusul TSWV la tomate, Virusul TSWV la adrei

Infectia

Tomato spotted wilt virus este un virus de forma sferica (particule cu diametrul de 70 – 90nm). De la un an la altul, virusul rezista în buruienile ruderale infectate si de asemenea, in tripsii adulti (Thrips tabaci). Acestia asigura raspandirea virusului de la plantele din flora spontana la solanaceele cultivate si de la un ciclu de cultura la altul. Insectele (tripsul) infectate isi mentin capacitatea de infectie persistenta toata viata.

Principalele culturi atacate:

TOMATE, ARDEI;

Produsul de combatere:

SHORE (opreste infectia)

Dozaj:

  • SHORE:  500 ml / 100 litri de apa