Tratamente de iarna si fertilizari la pomii fructiferi si vita de vie

1. Tratamente fitosanitare.

Stropirile constau in mai multe stropiri functie de produsele utilizate (miscibilitate) si au ca scop combaterea ciupercilor si bacteriilor care pot povoca boli grave plantelor, precum si combaterea insectelor respectiv acarienilor in stadiul de iernare. Trebuie sa efectuam aceste tratamente atunci cand conditiile meteorologice o permit si anume, sunt temperaturi peste 50C, fara vant sau ploaie.

Primele doua tratamente se aplica in perioada ianuarie-februarie si consta in stropiri cu un amestec de SCUDO 30 ml/10 litrii apa + insecticide pe baza de ulei horticol de tip  Confidor Oil 150 ml /10 litrii apa. In cazul in care se utilizeaza zeama Bordeleza in loc de SCUDO, aplicarea acesteia si a insecticidului se face separat si vom avea patru aplicari.

Dupa efectuarea taierilor de ramuri sau coarde (mladite), pentru cicatrizare se aplica 1-2 stopiri cu SCUDO 30 ml/10 litrii apa.

2. Fertilizari in ferioada de iarna.

In perioada de repaus a pomilor si vitei de vie se face o fertilizare de baza prin inglobarea in jurul plantei a unui ingrasamant organic. Acesta nu se spala si se descompune treptat oferind plantei substamtele nutripive necesare. Va recomandam sa utilizati :

  • pomi fructiferi, cu varsta de 1-2 ani, 500g ITALPOLLINA + 250 g Guanito/ pom, iar la cei cu varsta peste 3 ani, 1kg ITALPOLLINA + 500 g PHENIX/ pom.
  • vita de vie cu varsta 0-2 ani, 300 kg/ha, Guanito (50 g/planta) + 600 kg /ha ITALPOLLINA (100 g/planta), iar peste 3 ani, 300 g ITALPOLLINA + 150 g PHENIX/ planta.

Valorile prescrise sunt orientative, iar pentru o fertilizare exacta se face in baza unei analize de sol.

Poza ITALPOLLINA si PHENIX de pe site

3. Concluzii

Lucrarile din perioada de iarna sunt foarte impetante deoarece influenteaza starea fitosanitara a plantelor, contribuind la marimea si calitatea recoltei.