In secolul al 14-lea capsunii au inceput sa fie cultivati pe scara larga in Europa iar in secolul al 18-lea in Franta stramosul capsunului a fost inlocuit cu capsuni selectati. La scara mondiala, capsunii sunt cele mai populare fructe si se observa o cerere de piată in crestere. Caracteristicile atractive ale fructului de capsun sunt:
– gustul dulce si suculent.
– consumul de capsuni, determina multe beneficii pentru sanatate.
– sursa de antioxidanti ( locul 4 intre fructe).
Avand in vedere cererea in crestere de fructe se impune imbunatatirea randamentului culturilor prin: programe integrate pentru gestionarea bolilor si daunatorilor, optimizarea calitatii fructelor prin utilizarea de polenizatori (bondari), obtinerea de noi soiuri, tehnici noi de cultivare pentru a prelungi sezonul de recoltare, prelungirea termenului de pastrare a fructelor, etc.


2. Polenizare
Florile de capsun au 5 petale inconjurate de pana la 20 de stamine (care in aceeasi floare difera ca lungime) si numeroase pistiluri. Polenul este produs in interiorul anterelor, de culoare galbena si devine palid la eliberare. Transferul de polen de la antere la pistile si fecundarea, pot avea loc in cadrul aceleiasi flori, intre florile aceluiasi soi sau intre florile diferitelor soiuri. Transferul de polen in camp, se poate face prin vant, precum si cu ajutorul insectelor. Dupa fecundarea florii pedunculul se curbeaza in jos.
Productia obtinuta la cultura depinde in mare masura de polenizarea completa a tuturor stigmatelor. Acest lucru este necesar pentru a obtine capsuni mai mari si bine conturati respectiv productii mari. Fructele diforme si mici sunt de valoare economica scazuta. Pentru a realiza o polenizare corecta a tuturor stigmatelor este necesara utilizarea polenizator. Ca polenizator pot fi utilizati bondarii sau albinele. In general albinele melifere polenizeaza stigmatele apicale, albinele solitare lucraza pe cele bazale, in timp ce bondarii fac o polenizare totala ce are ca rezultat polenizerea tuturor stigmatelor.

3. Bondarii Biobest cea mai buna solutie.
Bondari sunt excelenti polenizatori la capsuni atat in camp deschis cat si inconditii de sera. Actualmente Biobest ofera o gama larga de specii de bondar adaptate diferitelor regiuni ale lumii. Stupii cu bondari sunt disponibili tot timpul anului, dar serviciile de polenizare ale acestora sunt in functie de tipul de stup, variind intre 4 si 8 saptamani. Atunci cand sunt introdusi in cultura, bondarii vor incepe cautarea hranei pentru polen si nectar ceea ce va garanta o polenizare de succes.

Bondari sunt cei mai buni aliati pentru polenizare la capsuni deoarece sunt:
- harnici. Un bondar va vizita de 3 ori mai multe flori pe minut si mai multe flori in timpul unui zbor comparativ cu albinele melifere, rezultand un numar mare de flori polenizate.
- zumzetul bondarilor produce vibrarea puternica a anterelor care elimina polenul mai eficient si ofera, astfel, rezultatul ideal.
- polenizatori eficienti. Trupul mai mare si blanos al bondarilor este ideal pentru a transporta un numar mare de boabe de polen, realizand o colectare de 10 ori mai eficienta decat in cazul albinelor. Dimensiunea mare a corpului permite un contact mai bun cu stigmatele florilor (de trei ori mai multe contacte decat in cazul albinelor). La aterizare pe flori bondarii vor veni in contact bun cu toate pistilurile. In contrast, albinele sunt mult mai mici in dimensiuni si vor lucra in principal pistilurile bazale si mai putin cele apicale.
- activi la temperaturi de peste 5°C, in timp ce albinele melifere opresc cautarea hranei la temperaturi sub 15°C.
- buni cautatori. In zilele cu nori, bondarii se bazeaza pe caracteristici de mediu pentru orientarea lor in timp ce albinele melifere se bazeaza pe pozitia soarelui pentru orientarea lor. Bondarii lucreaza si la viteze ale vantului de pana la 70 km/ora

In urma incercarilor facute cu bondari si albine melifere s-a constatat o scadere in cazul bondarilor a fructelor deformate de la 11% la 5% si o crestre semnificativa a greutatii fructelor cu 37%. Studiile au aratat ca in absenta bondarilor, cantitatea fructelor non-comerciale sa dublat.
Stupii vor fi livrati la momentul infloririi. Bondari nu sunt agresivi si nu inteapa cu usurinta. O intepatura, de obicei, se manifesta printr-o durere usoara si umflături locale minore.
In camp deschis, se recomanda sa se introduca 3 stupi Multi-Hive pe hectar care polenizeaza 6 saptamani dupa care se introduc stupi noi. Pentru suprafete mici (1000-1500 m2) se pot utiliza si stupii Standard-Hive. La capsuni, stupii se introduc atunci cand florile sunt purtatoare de polen si introducerea stupilor cu bondari se face treptat pe masura ce numarul florilor cresc. Succesul polenizarii poate fi observat prin decolorarea bruna a pistilul. Daca florile nu sunt polenizate, pistilul ramane galben spre verde. In plus, atunci cand florile sunt vizitate in mod regulat de bondari, anterele devin maro si netede.
Pentru a maximiza numarul de flori vizitate asezati stupii orizontal si raspanditi in jurul campului.

Pentru a avea strategia de polenizare cea mai buna puteti contacta specialistii nostrii.