Varza cultivata in camp cu trecere peste iarna

Pentru realizarea acestui deziderat se infiinteaza culturi extratimpurii cu semanare in decembrie-ianuarie, care presupun realizarea de rasaduri cu respectarea unor conditii de temperatura si lumina, urmate in general de plantari la tunele. Acest lucru presupune costuri materiale care reduc profitul fermierului.

O varianta profitabila este cultivarea sortimentelor ce rezista la temperaturi scazute si permit trecerea peste iarna.

GREN LUNAR hibridul ideal.

Este un hibrid de varza, ce rezista la temperaturi scazute si o excelenta stabilitate in cultura. Acest lucru o face usor cultivabila peste iarna in sud-estul Europei. GREN LUNAR are fructul semiplat cu buna rezistenta la crapare, greutatea de 1,7-2 kg, frumos colorat in verde inchis stralucitor si compact. Planta are un habitat dezvoltat si rezistenta buna la boli (Fzarium si Xantomonas).

Tehnologia de cultivare.

Cultivarea nu presupune conditii speciale, tehnologia fiind similara cu cea a verzei de toamna. La sfarsitul lunii iulie se seamana in alveole si se pregateste rasadul astfel incat acesta sa poata fi plantat in camp la sfarsitul lunii august. In paralel se pregateste terenul si se face fertilizarea de baza. Dupa plantare se aplica Oasi Starter, pentru o foarte buna inradacinare si trecere peste stresul plantarii.

Este preferabil in perioada de iarna acoperirea cu agril (agrotextil), care face o protectie mai buna a plantelor si realizeaza o mai buna timpurietate. In luna martie capatana ajunge la maturitate si poate fi recoltata.

Fertilizarea             

Fertilizarea culturilor este una din lucrarile cheie de care depinde atat nivelul productiilor cat si calitatea acestora. Programul  de fertilizare se intocmeste pe baza analizelor de sol. Este o planta cu cerinte mari de apa si ingrasaminte naturale. Fertilizarea organica (de baza) inainte de plantare este foarte utila deoarece reface din punct de vedere microbiologic solul si aduce aportul  necesar de N, P, K, microelemente, substanta organica, acid humic si aminoacizi, favorizand dezvoltarea armonioasa respectiv sanatatea plantei. Pentru fertilizarea de baza se utilizeaza Italpollina (4-4-4) 0,6-0,8 t/ha si PHENIX (6-8-15 + Mg)  0,2-0,3 t/ha.

In vegetatie se aplica prin apa de irigare ingrasaminte solubile 20-25 kg /1000 m2 si 3-5 aplicari foliare cu Trainer.

Succesul este de partea celor care indraznesc!