Tehnologia transplantarii (repicari) rasadurilor de legume

Aceasta etapa in functie de cultura (hibrid) si conditiile din rasadnita are loc la aproximativ de 20-30 de zile dupa semanat. Practic, rasadul este gata de repicat in momentul in care poate fi manevrat fara riscul de a fi deteriorat in cursul operatiilor de transplantare, in general cand are doua frunze adevarate bine dezvoltate si un sistem radicular adecvat. Perioada optima de transplantare trebuie respectata deoarece in caz contrar se ajunge la alungirea tulpinii, cu efecte negative grave pentru dezvoltarea ulterioara aplantei. 

Repicarea rasadurilor se face in ghivece de plastic, mate de culoare neagra sau teracot (maro), astfel incat lumina sa nu ajunga la radacinile plantei, deoarece in caz contrar radacinile care vin in contact cu lumina isi reduc treptat functiile specifice de absorbtie a apei si a elementelor nutritive. Repicarea se face in general in ghivece patrate (sectiunea 9cm x 9cm x 6,7cm sau 10mm x10mm x 7,6cm) si rotunde (diametru 9-10 cm). Utilizarea ghivecelor permite distantarea plantelor pe masura ce acestea cresc asigurand astfel cantitatea optima de lumina necesara rasadurilor. In ghiveciul in care se repica plantele se pun 3 bucati peleti (granule) din ingrasamantul GUANITO (in amestec cu turba), deoarece se realizeaza o crestere armonioasa a radacinilor si aparatului foliar, cu efect benefice asupra dezvoltarii rasadului. La fel de important este si faptul ca, indiferent de plantele repicate, un volum mai mare de substrat este intodeauna de preferat in locul unui volum mai mic.

Substratul  utilizat pentru repicare este o turba de granulatie standard puitin mai mare decat la semanat. Rezultate foarte bune s-au obtinut cu turba Klasmann, TS3-Standard . Nu va recomandam amestecuri traditionale deoarece pot avea efecte negative asupra dezvoltarii rasadului. In cazuri speciale se poate utiliza TS3 cu perlita, acest produs avand capacitatea de a aera solul, de a absorbi apa si de a o elibera apoi in mediul ambiant.

Imediat dupa repicare, se mentine o zi sau doua, o temperatura constanta zi/noapte de 22/24 grade C pentru reducerea stresului de repicare si reluarea cat mai rapida a dezvoltarii rasadului. Dupa aceste 2 zile, se revine la alternanta zi/noapte a temperaturilor. Diferenta temperaturilor dintre zi si noapte trebuie să fie de 5-7 grade C, cu mentiunea ca nu trebuie ca temperaturile inregistrate noaptea sau ziua sa scada sub 7 grade C, iar o temperatura mai mare noaptea decat ziua va induce alungirea tulpinilor in dauna dezvoltarii vegetative normale.

Tratamente fitosanitare la rasaduri
Pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor, dupa repicare,  se va urmari ca plantele sa fie constant udate si tratate contra daunatorilor. O serie de daunatori isi incep activitatea de hranire la o temperatura de peste10 grade C, indiferent de anotimp si probabilitatea aparitiei lor in astfel de spatii este foarte probabila, mai ales daca au fost sesizati in culturile din anii anteriori. Pentru monitorizare se vor utiliza capcane, acestea fiind importante in actiunea de combatere eficienta a daunatorilor.
Pentru a preveni caderea plantutelor (atac de ciuperci din genurile Pythium spp, Phytophthora spp si Rhizoctonia solani) si prevenirea bolilor de sol, se aplica prin udare (apa de irigare) un amestec format din PHOSPHIT-ONE 10 ml/10 litri apa+ Topsin 10g /10 litri apa +SCUDO 10 ml/10 litri apa. Este recomandat o aplicare preventiva, imediat dupa repicare (2-3 zile).

In zonele unde sunt probleme cu Tripsul, se recomanda (in special la tomate, ardei, castravete), inceperea tratamentelor din faza de rasad. Tratamentele se fac foliar, dupa repicare, la intervale de 2 saptamani cu un amestec format din 300 ml Boundary, 150 ml Hunter, 400g zahar si 80 litri apa (pH apa=6-6,5) . Pentru dezvoltarea aparatului radicular al plantei se utilizeaza QUIK-LINK.