Tehnologia de cultivare a arbustiului de Goji

Arbustul de Goji are o coroana de 2 metri in diametru, ramuri spinoase si are unele dintre cele mai sanatoase fructe, putand fi cultivat cu succes in Romania.

Goji poate fi cultivat in sistem tufa sau pom. Iubeste zonele insorite, preferand pantele asezate cu orientare spre sud, si soluri cu un pH de 6-7.  Rezista bine la variatii de temperatura intre -25 grade Celsuis si +40 grade Celsius.

Infloreste incepand cu luna Mai si fructifica incepand cu luna Iulie obtinandu-se productii importante.

Fructele de Goji erau utilizate in antichitate pentru incetinirea procesului de imbatranire si mentinerea sanatatii.

Astazi fructele se folosesc cu succes in alimentatie, in productia farmaceutica si apicultura. Fructele de goji sunt foarte apreciate de catre specialistii in nutritie si de catre cei din medicina naturista, acestea fiind bogate in vitamine si antioxidanti.

Materialul saditor.

O cultura sanatoasa nu poate fi realizata decat utilizand un arbusti de calitate. Alegeti ca sursa pentru plantele de goji achizitionate doar pepiniere autorizate ce va pot garanta calitatea materialului saditor cumparat.

Pentru cei interesati sa isi realizeze singuri materialul saditor, trebuie respectati pasii spre cresterea unui arbusti de goji sanatos si productiv. Obtinerea materialului saditor se poate face prin semanare directa, in alveole sau rasadnite, sau prin butasire.

Pentru semanare se vor folosi deasemenea, doar seminte achizitionate din surse sigure de la pepiniere autorizate pentru a avea siguranta ca ati cumparat ce ati comandat.

Pentru substratul din rasadnite sau alveole se va utiliza turba  Klasmann TS3 Fina. Utilizarea substratului din turba va garanta o germinare uniforma si va preintampina eventuale probleme ulterioare ale rasadului (caderea rasadului).

Semintele de goji se pun in Trainer sau Quik-link aproximativ 4 ore inainte de plantare. Dupa asezarea semintelor in rasadnite, acestea se vor acoperii cu un strat foarte fin de turba si se vor uda incet folosind un pulverizator.

Mentinand o temperatura constanta de 20-22 grade in 7-8 zile, semintele de goji vor germina, moment in care temperatura poate scadea, pentru aclimatizare la 12-14 grade pana la maxim 6 grade. Luminozitatea este foarte importanta, in caz contrar plantele vor creste lungi si subtiri iar ulterior vor muri.

Cand plantutele nou aparute au 6-8 frunze, se pot repica in ghivece mai mari care sa le asigure destul loc de dezvoltare.

In ghivecele de 9×9 cm utilizate frecvent, dezvoltarea anuala a plantei goji poate fi de maxim 60 cm in conditii de fertilizare ecologica. Planta se poate dezvolta suficent de bine ajungand la dimensiuni de 70-80 cm in ghivece sau saculeti de 20×15 cm.

Metoda butasirii reduce perioada pana la fructificare. Prin aceasta metoda de inmultire, caracteristicele genetice ale plantei initiale sunt retransmise la planta nou obtinuta.

Din ramurile rezultate in urma taierilor, se poate obtine un numar mare de butasi pentru inmultire, dar trebuie alesi doar arbustii cei mai vigurosi si sanatosi. Din aceste considerente trebuie acordata o mare atentie  starii de sanatate a pomilor de la care provin ramurile.

Marcam plantele ajunse la maturitate ce corespund cerintelor si din ramurile taiate confectionam butasi, cu lungimea de 10-15 cm si 6-8 ochiuri. Pe zona de inradacinare se indeparteaza lastarii laterali la primele 3-4 ochiuri. Daca utilizam ramuri obtinute din perioada de vegetatie (taieri de rarire), se alege partea de ramura semilemnificata.

Butasii astfel alesi si pregatiti, sunt introdusi in solutie 10ml Quik-Link/1 litru apa  timp de 6 ore (ATENTIE acest dozaj se foloseste doar la butasit) apoi in ghivece sau incinte in care a fost pusa turba Klasmann TS3 Fin. Substratul se tine umed iar udarea se va face moderat.

Dupa 3 saptamani de la butasire, pe toata perioada de vegetatie a plantei  (materialului saditor-butas), se aplica foliar saptamanal 35ml Trainer / 10 litri apa si la interval de 14 zile, 10 ml Scudo /10 litri apa si se aplica doua udari cu 10 ml Quik-Link /10 litri apa. Trainer si Scudo pot fi amestecate pentru a realiza o singura aplicare foliara. Cele doua substante pregatesc viitorul arbusti pentru transferul in camp. Iar Quik-Link are rol de a stimula inradacinarea butasului si de a ajuta planta sa emita perisori absorbanti.

Dupa 8 saptamani se face repicarea butasilor in ghivece cu volum mai mare, in care a fost pus un amestec de turba Klasmann TS3 Standard cu perlit si ingrasamant organic Guanito ( 5 kilograme  Guanito la 1 metru cub turba) si dupa repicare se uda de 2 ori cu 10 ml Quik-Link/10 litri apa.  Continutul de fosfor din Guanito si RHPP-ul din Quik-Link, ajuta la cresterea radacinilor si influenteaza vigurozitatea plantelor.

La 6 saptamani dupa repicare se aplica pe solul ghiveciului ingrasamant organic Italpollina, 10 grame pe planta. Continutul de substanta activa din Italpollina este suficient pentru aceasta perioada a plantei.

In luna octombrie inainte de caderea frunzelor se aplica foliar Phosphit One 35 ml la 10 litri apa, iar dupa caderea frunzelor se fac doua aplicari foliare la interval de doua saptamani cu Scudo, 10 ml la 10 litri apa. Calitatea plantelor folosite in cultura reprezinta un factor important si de aceea va recomandam sa respectati cu strictete tehnologia propusa sau sa va achizitionati materialul saditor certificat de la pepiniere autorizate.

Cultivare

Pentru a realiza o cultura de Goji  eficienta, trebuie respectati toti pasii necesari pentru cresterea, dezvoltarea si protectia plantei, respectiv: udarea, taierea, utilizarea fertilizantilor, aplicari foliare si fitosanitare.

Plantarea se face de obicei toamna sau primavara (in luna martie), cand plantele sunt in repaus, in timp ce plantele in ghiveci pot fi plantate si in perioada de vara-toamna. Desi exista o rata de prindere ridicata, pentru plantarea din timpul anului, planta poate suferi destul de mult din cauza temperaturii ridicate, iar partea verde a plantei de goji, dezvoltata la acel moment,  se poate usca.

Schema de plantare depinde de tipul culturii si marimea suprafetei. Pe suprafete mici pot fi utilizate densitati mai mari (1,5 m intre plante pe rand si 2 m intre randuri), in timp ce la suprafete mari este nevoie de densitati mai mici (1,5 m intre plante pe rand si 3 m intre randuri), pentru a permite utilajelor detinute sa execute lucrarile. Distanta minima de dezvoltarea arbustiului de goji este de 1,5 metri.

Dupa trasarea terenului, se fac gropi cu dimensiunea 20 cm X 20 cm si adancimea de 30 cm. Plantarea este foarte importanta, in functie de aceasta creste sau scade gradul de prindere al plantei.

Pregatirea pentru plantare consta in fasonarea plantelor, adica scurtarea radacinilor la cca 20 cm si mocirlirea radacinilor.

Mocirlirea se realizeaza prin introducerea sistemului radicular intr-un amestec de consistenta smantanii realizat din pamant (de preferinta galben), balegar proaspat de bovina si apa. Aceasta etapa face ca radacinile sa se hidrateze si odata acoperite de solutia realizata sa fie bine protejate.

Se acopera cu pamant radacinile plantei iar la suprafata, pamantul se taseaza bine pentru a nu ramane cumva aer la radacina. Se aseaza ingrasaminte organice Italpollina (100 grame/planta) si GuanitoO (100 grame/planta).

Apa se administreaza in functie de necesitati dar primele zile dupa plantare pamantul trebuie sa fie umed.

Goji este un arbust ce poate fi cultivat atat ca tufa cat si ca pom, ambele metode avand avantaje si dezavantaje, in functie de preferinta fermierului.

Cultivarea sub forma de tufa presupune:

  • acoperirea cu folie agrotextila a randurilor de plantare, deoarece ramurile sub greutatea fructelor, neavand araci sau spalier de sustinere, ajung pe suprafaaa solului.
  • distanta marita intre plante pe rand, pentru a preveni suprapunerea ramurilor de la doua plante dezvoltate.

Metoda cultivarii sub forma de tufa necesita mai putine taieri de rarire, iar recoltarea se poate face manual. Poate realiza productii mai mari decat varianta de crestere ca pom. Daca nu i se acorda atentie suplimentara fructele ce ating pamantul pot fi pierdute.

 

  • inaltime maxima de 2m a plantei, pentru a usura accesul la ramurile superioare, pentru stropirea cu fertilizanti foliari si pentru taierile de rarire si culesul fructelor. Orice ramura ce depaseate aceasta inaltime va fi eliminata prin taiere.
  • scurtarea initiala a plantei la maxim 60 cm pentru a fi stimulata cresterea lateral. Aceasta  va reprezenta tulpina arbustiului si va fi curatata permanent de frunze si lastari ce ar putea sa creasca.
  • forma si structura de baldachin, cu mai multe etaje pentru arbustii de goji, pentru o aerisire si o expunere solara mai buna, toate, pentru un randamentul mai crescut.

Distanta intre nivelul treptelor ramurilor principale astfel formate, este de 40-60 cm, pentru a usura lucrarile de intretinere, pentru a aera planta si a permite razelor solare un acces la toate partile plantei.

Cultivarea arborelui de goji sub forma de copac are avantajul unui cules mai rapid si mai comod al fructelor si permite o privire de ansamblu mai buna in diferitele stadii de dezvoltare a plantei, pentru a putea interveni cu remedierile necesare.

Important, la ambele forme, atat tufa, cat si pom, trebuie eliminate ramurile neproductive, ce consuma resurse importante de la planta. Toate acestea vor fi eliminate.

Recomandam taierea si curatarea arborelui la iesirea din repaos vegetal, din cauza vremi in continua schimbare si a gerului care poate afecta planta daca acesta este taiata mai devreme.

Arbustiul goji are marele avantaj de a nu fi pretentios si de a se adapta diferitelor conditii de mediu, insa este de preferat sa fie plantat intr-un loc insorit chiar si pentru cultivarea in gradina. Productivitatea acestuia este strans legata si de spatiul pe care il are planta de goji pentru dezvoltare.

In prima perioada de vegetatie a plantei, se aplica radicular de 2 ori Quik-Link cu o doza de 3 litri/ha la interval de 7 zile si foliar saptamanal Trainer 35ml / 10 litri apa si la intervale de 14 zile, Scudo 10 ml /10 litri apa (Trainer si Scudo pot fi amestecate pentru a reliza o singura aplicare foliara). Scudo poate fi administrat tot timpul anului.

Pentru o mai buna dezvoltare radiculara este recomandata scurtarea unor crengi si indepartarea florilor in primul an de cultura.

 

In acest sens pentru daunatori se fac stropiri foliare la intervale de 21 zile si suplimentar daca apar situatii extraordinare cu Boundary 35 ml/10 apa si Hunter 17 ml/10 apa iar pentru boli se fac aplicari foliare la interval de 14 zile cu Red Bloc 30 ml/10 litrii apa.

Incepand cu anul 2 de cultura plantele incep sa produca si au nevoie de un aport suplimentar de fertilizanti, produse de stimulare si elemente de fortificare. In perioada de repaus a plantelor (iarna) se aplica ingrasaminte organice Italpollina 100 grame /planta si  Phenix 100 grame/planta.

Pe toata perioada de vegetatie a plantei, se aplica foliar saptamanal 35ml Trainer/10 litri apa si la intervale de 14 zile, 20 ml Scudo/10 litri apa (Trainer si Scudo pot fi amestecate. Scudo este administrat pana la aparitia florilor).

Cand plantele infloresc se poate aplica Auxym 1,5-2 litri /hectar (la 500 litrii apa) si  MYR BORO 1-2 litri/ha, pentru o buna legare a fructelor respectiv cresterea calitativ si cantitativ a productiei.

Pentru sanatatea plantelor si fructe de calitate se va utiliza dupa legare la intervale de 3 saptamani pana la coacere Myr Calciu 1,5-2,5 litri/hectar/aplicatie.

Cand fructele incep sa se coaca pentru a avea o culoare placuta, pentru dimensiuna optima respectiv rezistenta buna la transport si depozitare se fac 3 aplicari foliare cu un amestec de Auxym 1,5- 2 litri /hectar si Myr Potasiu 1,0-2,5 litri/ha.

Tehnologia prezentata este pentru un sol mediu si este bine ca la inceputul anului, inainte de infrunzirea plantelor sa se faca o analiza de sol si pe baza ei un specialist sa faca corectiile necesare acestui program.

Plan fertilizare.

Atentie. Toate aceste recomandari se pot aplica in cultura ecologica.

Se administreaza foliar in perioada de vegetatie.

Trainer 35ml/10litri apa – saptamanal.

Scudo 20ml/10litri apa la 2 saptamani pentru probleme aparute, 10 ml/10 litri apa pentru a preintampina evenuale probleme. Se poate administra pe tot timpul anului.

Trainer si Scudo se pot amesteca pentru o singura aplicare.

Substanta activa a acestor fertilizanti creste capacitatea de aparare a plantei improtriva eventualelor boli, iar dezvoltarea radiculara si vegetala a plantei are o crestere semnificativa.

In cazul unor probleme ale aparitiei unor eventuale ciuperci, mana, frunze uscate:

Red-Block  30ml/10 litri apa se aplica foliar la 2 saptamani.

Blocks  30ml/10 litri apa se aplica foliar la 2 saptamani. (contact).

Se pot amesteca cu Scudo pentru o singura aplicare.

Pentru probleme cu daunatorii se pot aplica foliar la 3 saptamani:

Boundary 35 ml/10 litri apa administrat foliar.

Hunter 17 ml/10 litri apa administrat foliar.

Se poate amesteca Boundary SW cu Hunter  SW pentru o singura aplicare foliara.

Fertilizarea terenului se va realiza utilizand la iesirea din iarna Quik-link 3l/ha aplicat de 2 ori pentru a ajuta o buna pornire in noul an de productie. Aplicarea se face indiferant de varsta plantelor.

Italpollina – 100grame/planta.

Guanito – 100grame/planta.