Analiza solului prin Prelevarea de probe de sol

1. Prelevarea probelor de sol

Prelevarea probelor de sol are la baza doua deziderate:

  • aplicarea de nutrienti in cantitati optime pentru dezvoltarea culturilor
  • evitarea surplusului de nutrienti, care presupune costuri economice ridicate.
  • evitarea contaminarii terenurilor si a apei subterane prin migrarea unor elemente in adancime.

Unul dintre cei mai importanti factori ce influenteaza rezultatul analizei de laborator si elaborarea programelor de fertilizare, este prelevarea corecta a probelor de sol.

Perioada optima pentru prelevarea probelor de sol este aproape de momentul plantarii sau insamantarii. Ideal este ca aceste probe sa fie prelevate cu 3-5 saptamani inainte de plantare. Nu se recomanda prelevarea de probe de pe terenuri acoperite cu zapada sau inghetate.

Frecventa prelevarii probelor este importanta, este indicat o prelevare anuala si pastrarea rezultatelor pentru determinarea evolutiei constituentilor din sol pe o perioada mai indelungata.

Solul se preleveaza cu ajutorul unei sonde special confectionate, dar in anumite situatii poate fi utilizat si un harlet curat (ne ruginit). Solul colectat din punctele indicate se amesteca intr-un vas de plastic ( se vor evita galetile din metal sau galvanizate).

In vederea prelevarii probelor terenul se imparte in subdiviziuni functie de marime si cultura avuta anterior. De preferinta subdiviziunea sa nu fie mai mare de 5 hectare, iar pe fiecare subdiviziune se ia 9-12 probe de sol care se amesteca intr-o proba compusa, din care se trimite la laborator 1,5-2 kilograme. Aceste probe se vor recolta aleator ( meandrate, in diagonala sau in zig-zag), dar avand grija sa acoperim intreaga arie de testare.

 

Adancimea de la care se iau probele este de 15-35 centimetri.

2. Rezultatele analizelor

Probele de sol sunt analizate in laboratoare specializate. Analizele cuprind:

  • continut humus
  • pH
  • EC (conductibilitate electrica)
  • nutrienti principali (N, P, K)
  • nutrienti secundari (Ca, Mg, Fe, etc…)
  • textura solului

Pe baza acestor analize si functie de cultura ce urmeaza sa fie realizata pe aceast teren se elaboreaza tehnologia de cultura si planul de fertilizare. In acest mod se evita alpicarea elementelor nutripive in exces si se optimizeaza costurile.

 

Pentru analize de sol apelati tel: 0757.095.705