Porumbul zaharat este apreciat de consumatori deoarece boabele acestuia in starea de “lapte” au calitati gustative si substante hranitoare deosebite. Acest porumb se culege mai repede decat cel obisnuit, productia este mare si preturile de desfacere bune. Lucrarile tehnologice sunt aceleasi ca si la porumbul conventional, cu deosebirea ca porumbul zaharat se culege dupa 65-90 de zile, cand boabele nu sunt coapte (sunt “in lapte”). Pentru a creste timpurietatea si a avea pe piata cat mai rapid produsul, atunci cand sunt cele mai bune preturi tot mai multi cultivatori au trecut la realizarea de rasaduri de porumb, cu pantare timpurie chiar si in solar.
Semanare.
Rasadul se obtine prin semanarea in tavite alviolare cu 42 gauri (diametru 5mm) sau ghivece 6x6x6 cm. Pentru semanare se utilizeaza un hibrid ca SWEET NUGGET F1, care este un hibrid de porumb extratimpuriu cu boabe foarte dulci si de culoare galbena aurie. Plantele sunt robuste cu inaltimea medie de 170 cm, productie uniforma si perioada de vegetatie de 68-70 zile. Stiuletii au lungimea de 21-23 cm si diametrul 5-5,5 cm. Temperatura optima pentru germinare este de 18-22 grade C, iar varsta rasadului este de aproximativ 20 zile.
Plantare.
Dupa o prelucrare corespunzatoare a solului plantarea se face la 80 cm intre randuri si la 20-22 cm intre plante pe rand. Se asigura astfel o desime de circa 65-70 mii de plante recoltabile la hectar. Perioada de plantare depinde de optimul zonei respective. In general in zonele de campie daca este posibil acoperire cu folie microporoasa (Agril), plantarea de face in perioada 5-10 aprilie, iar daca se face direct in camp fara protectie 25-30 aprilie. Pentru cei care doresc o cultura si mai timpurie plantarea se poate face si in sere sau solarii, la data la care este posibil asigurarea unei temperaturi optime de dezvoltare a plantei.
Fertilizare
Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte organice de tipul ITALPOLLINA sau ORGEVIT, in cantitate de 1tona/hectar. Dupa aplicarea ingrasamantului acesta se incorporeaza in sol. Solul trebuie mentinut curat de buruieni pana la plantare. In general aceasta cultura nu se erbicideaza, deoarece intarzie dezvoltarea plantelor, iar pentru o dezvoltare armonioasa a plantelor se poate aplica foliar saptamanal TRAINER 1kg/ha.
Dupa prima prasila (10-15 zile de la plantare) se aplica un ingrasamant pentru dezvoltarea plantei (exemplu: SONAR 600kg/ha).
Recoltarea
Recoltarea se face cand stiuletii au ajuns la faza maturitatii pentru consum (“in lapte”). In momentul recoltarii “matasa” este de culuare brun–maronie (uscata) iar boabele au culoare galben auriu. Recoltarea se face in mai multe etape, pe masura ajungerii la maturitatea de consum.
Va dorim succes la cultivare!