Legumele si fructele ecologice (BIO) isi fac tot mai simtita prezenta pe piata devenind o optiune tot mai viabila pentru consumatori. Acest segment de piata are cresteri anuale de 6-10 %.
Tariile cu cel mai mare numar de consumatori de produse organice in UE sunt Germania, Franta, Marea Britanie
si Italia iar cei mai importanti producatori de alimente organice in UE: Italia,
Spania si Polonia.
In acest context Comisia Europeana elaboreaza viitorul plan de actiune privind
agricultura ecologica. Acest sector va contribui mult la realizarea Pactului verde
european si la atingerea obiectivelor stabilite in cadrul strategiei „de la ferma la
consumator” si al strategiei in domeniul biodiversitatii. Sectorul agriculturii
ecologice dispune de instrumentele adecvate si se estimeaza ca agricultura
ecologica va ocupa 25 % din suprafata terenurilor agricole.
Beneficiile nutritionale ale produselor organice sunt incontestabile si un stil de
viata organic orientat spre sanatate este cu siguranta util. Potrivit unui sondaj
realizat in Germania doua treimi dintre respondenti prefera produsele organice
cand isi fac cumparaturile.
Alimentele organice, eco sau bio, sunt etichetate cu logo-ul UE pentru produse
organice, introdus in 2010 si ajuta consumatorii sa faca alegerea prin
identificarea produselor care au respectat normele ecologice europene.
Expertii au fost de acord caci, consumatorii de alimente organice au, in general,
o gandire orientata spre sanatate. Atitudinea sau stilul de viata organic are un
impact pozitiv asupra sanatatii, iar cumparatorii de alimente organice au tendinta
de a consuma mai multe fructe, legume, cereale integrale sau fructe cu coaja
lemnoasa decat consumatorii de produse non-organice.
Studiile au aratat cum alimentele organice sunt potential mai benefice pentru
sanatatea umana si cea a animalelor, decat produsele obisnuite. Pot fi
mentionate diferente semnificative in ce priveste hormonii si sistemul imunitar
ale organismelor hranite organic si non-organic, in special incepand cu a doua
generatie.
In urma alimentarii cu produse organice, au fost inregistrate niveluri de
fertilitate mai bune, rata de mortalitate la nastere mai mica si o imunitate mai
puternica. In conditii de experimentale studiile arata ca inclusiv animalele
opteaza mai des pentru hrana ecologica, decat pentru cea obisnuita, atunci cand
exista posibilitatea de a alege.
Intelegand aceste premize compania Klastorf pune la dispozitia fermierilor tot ce
este necesar pentru producţia organica astfel:
– Turba si alveole pentru producerea rasadurilor.
– Seminte
– Produse pentru menţinerea sub contrul a bolilor si daunatorilor
– Combatere biologica cu pradatori si bondari pentru polenizare
– Ingrasaminte si biostimulatori
– Tehnolohii si asistenta tehnica