Stoparea virozelor la plante

Virozele sunt boli deosebit de grave provocate de virusuri, care afecteaza dezvoltarea plantelor, cantitatea si calitatea productiei. Virusii sunt organisme vii, care afecteaza doar plantele, incapabili să se reproduca singuri si sunt organisme extrem de mici ce pot fi observati doar la microscoape puternice (electronic). Virusurile sunt compuse dintr-un strat proteic ce inveleste materialul genetic (ADN), dupa care  se introduce intr-o celula gazda, se inmultesc si se raspandesc in planta. La nivelul plantei transmiterea virusilor se face prin intermediul sevei iar reproducerea se realizeazain interiorul celulelor vii. Virusii nu se raspandesc singuri de la o planta la alta ci prin vectori de transmitere ca daunatori (tripsi, acarieni, afide), sau mecanic (unelte, haine maini, apa, etc). In momentul in care virusul ajunge pe o noua planta se raspandeste rapid in interiorul ei, o infecteaza total inclusiv fructele si semintele. Prin infectia semintei acest virus poate fi transmis si la generatia urmatoare, conducand la compromiterea culturii.

Cele mai intalnite viroze sunt:

  • virusul petelor de bronz (TSWV)
  • mozaicul tomatelor
  • ferigarea frunzelor

Fermieri au foarte mari probleme cu virusul petelor de bronz (TSWV). Infectiile cu aceasta viroza s-au acutizat atat in spatii protejate cat si in camp. Tot mai multi producatori au aceste probleme fapt ce a condus in unele cazuri la compromiterea in proportie de 100% a culturilor. TSWV infecteaza peste 1000 de specii de plante cultivate si din flora spontana si este in general transmisa de trips sau mecanic. In cazul infectiei, frunzele tinere se rasucesc usor in jos si prezinta numeroase pete intunecate, necrotice, nervuri brun-rosiatice, iar pe fata inferioara apar pete de culoarea bronzului. Limbul se ofileste si se usuca. Plantele tinere infestate se opresc din crstere si raman pitice. Pe tulpini si petioli apar dungi de culoarea bonzului care apoi brunifica. Fructele prezinta pete si dungi inelare, semiinelare etc, de culoare rosiatica sau galbuie. Plantele atacate au un numar redus de fructe si de calitate inferioara.

Preventie si tratament

Ca masuri preventive se recomanda:

  • tratamente preventive cu SHORE inca din faza de rasad
  • folosirea de hibrizi cu rezistenta la viroze
  • combaterea daunatorilor (afide, trips, acarieni)
  • igenizarea zonei cultivate (dezinfectia uneltelor, spalarea mainilor, echipament de unica folusinta pentru personal)
  • evacuarea plantelor bolnave, fara a atinge plantele sanatoase, si incinerarea lor

In cazul aparitiei virozei in cultura se actioneaza rapid prin stropiri foliare cu SHORE, care stopeaza infectia. SHORE este utilizat pentru tratarea virusilor, determinand planta sa-si creasca rezistenta si sa secrete substante care incetinesc si opresc dezvoltara virozelor (infectia). De asemenea este accelerata cresterea plantei si stimulata producerea de phytoalexina in planta. Dupa tratament plantele capata o vigoarea puternica si chiar daca au fost atacate de viroze, incheie ciclul de productie cu rezultate bune.

Amestecul se realizeaza cu apa (pH =5,5-6 ) la temperatura ambianta si se utilizeaza in general 500-600 litri apa/hectar. Aplicarea produsului se face in toate fazele de vegetatie a plantei, foliar cu atomizorul imbaind bine plantele. Se utilizeaza 300 ml/1000 mp (300ml/100 litri apa), efectuandu-se doua stropiri la interval de 5 zile. In cazul vitei de vie se fac trei stropiri la interval de 15 zile.