Secrete la producerea rasadului

Modul in care este produs rasadul are efecte ulterioare asupra dezvoltarii plantei in prima parte a dezvoltarii ei , cat si aspra calitatii si marimii productiei. Va redam cateva operatii cu efect maxim in obtinerea de rasaduri de calitate:

Semanare

Utilizati pentru semanare turba special creata pentru acest scop ca  Klasmann TS 3-Fine. Nu utilizati amestecuri realizate de dumeavoastra deoarece puteti avea surprize neplacute. Se

recomanda semanarea in alveole de 104 gauri ( sectiunea gaurii 2,8cm x 2,8cm),

 

 

 

 

 

 

Repicare

Folositi ghivece de marime corespunzatoare. Spre exemplu la ardei,rosii vinete, faceti repicarea in ghivece patrate (sectiunea 9cm x 9cm x 6,7cm sau 10mm x10mm x 7,6cm) sau rotunde (diametru 9-10 cm). Utilizarea ghivecelor permite distantarea plantelor pe masura ce acestea cresc.

 

 

 

 

 

 

 

Tratament

Pentru a preveni caderea plantutelor (atac de ciuperci din genurile Pythium spp, Phytophthora spp si Rhizoctonia solani) si prevenirea bolilor de sol, se aplica prin stropire (apa de irigare) cu un amestec format din PHOSPHIT-ONE 10 ml/10 litri apa+ Topsin 10g /10 litri apa +SCUDO 10 ml/10 litri apa. Este recomandat o aplicare preventiva si imediat dupa transplantare (2-3 zile). In zonele unde sunt probleme cu Tripsul, se recomanda (in special la tomate, ardei, castravete), inceperea tratamentelor din faza de rasad. (ex dupa repicare, la intervale de 2 saptamani cu un amestec format din 300 ml Boundary, 150 ml Hunter, 400g zahar (sau Trainer 300 ml) si 80 litri apa).

Fertilizare

In ghiveciul in care se repica plantele se pun 3 bucati peleti (granule) din ingrasamantul GUANITO. La 10 zile dupa repicare se aplica AUXIM o singura data prin apa de irigare 10ml/10 litri apa ,ceea ce conduce la o timpurietate si productie mai buna. La 15 zile de la repicare se face o aplicare cu TRAINER, prin apa de iridare la o concentratie de 10ml/10litrii apa. Dupa 25 zile de la repicare se fac fertilizari cu 10 grame /10 litri apa  din ingrasamantul Agriplant 4. Pentru ca dupa plantare planta sa treaca usor peste stresul de plantare si sa aiba o crestere rapida se fac trei aplicari foliare la interval de trei zile cu Trainer 35 ml/10 litri apa.Ultima aplicare se face cu 1-2 zile inainte de plantare.

 

Factorii de mediu

Lumina, umiditate si temperatura se mentin la valorile recomandate pentru fiecare tip de cultura. Spre exemplu la tomate, temperatura optimă în faza de germinare a seminţelor este de 24-26 grade C. După răsărire, in primele 7-10 zile vom dirija temperatura în zilele senine la 14-16 grade C,  în zilele noroase la 12-13grade C si pe timpul noaptii 10-12 grade C. In perioada următoare, vom creşte temperatura  la 20-22 grade C în zilele senine si 16-18 grade C în cele noroase, respectiv noaptea 14-16 grade C.

 

 

 

 

 

 

Preplantare

Inainte de plantare introduceti (mulciti) rasadurile intr-o solutie de SHORE 50 ml/10 litri apa. In cazul rasadurilor de ardei si rosii se recomanda o imbaiere totala a plantei.

 

Succesul depinde si de Tine!