Trichoderma spp. este o ciuperca saprofita (nepatogena), printre cele mai puternice din categoria microorganismelor antagoniste, caracterizata de o mare capacitate de adaptare si cresterea rapida
Trichoderma introdusa în sol îmbunatateste starea de sanatate a plantelor si creste rezistenta la boli fara a elimina alte microorganisme benefice Trichoderma, de asemenea, stimuleaza cresterea plantelor
Actiunea principala a Trichodermei este antagonismului microbian care se manifesta de obicei, prin diverse mecanisme de actiune ca :
- microparazitism. In acest caz ciuperca produce enzime care degradeaza peretii celulelor agentilor de patogen, în scopul de a patrunde în interiorul acestor si de a digera continutul citoplasmatic.
- eliberarea de metabolizanti. Are rolul de a produce liber o serie de metabolizanti care inhiba cresterea si germinare a sporilor de microorganisme patogene, afectînd astfel si anumite enzime care dau toxicitate chimica.
- antibioza. Reprezinta capacitatea de inhibare a inmultirii unui microorganism prin asociere. S-a demonstrat ca practic ca tricorzianinele impiedeca asocierea între agentii patogeni si membrana celulei gazda.
- competitie.Trichoderma actioneaza ca un concurent foarte activ pentru sol si nutrienti în situatii nefavorabile, care le permite sa domine si sa colonizeze rapid solul, împiedicand stabilirea acola a altor microorganisme daunatoare.
Trichoderma împiedica astfel cresterea altor ciuperci patogene, foarte raspandite, cum ar fi: Alternaria, Armillaria, Botrytis, Colletotrichum, Fusarium, Phythophtora, Pytium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Xamonas, etc…
Are o importanta activitate de nutritie s fitostimulare. Trichoderma induce o crestere a productivitatii plantelor, datorita între altele inhibarii activitatii compusilor toxici în zona de radacina si cresterea absorbtiei de substante nutritive. Sporeste în acelasi timp eficienta utilizarii azotului, precum si o crestere în solubilitatea a nutrientilor din sol. Aceasta ciuperca induce formarea de radacini si stimuleaza colonizarea cu rhizosphere si alte microorganisme benefice pe radacini. De asemenea, are capacitatea de fitoreparare a tesuturilor plantei , cuzate de unele pesticide reziduale (persistente) în mediu.