Tricoderma

Trichoderma spp. este o ciuperca saprofita (nepatogena), printre cele mai puternice din categoria microorganismelor antagoniste, caracterizata de o mare capacitate de adaptare si cresterea rapida

Trichoderma introdusa în sol îmbunatateste starea de sanatate a plantelor si creste rezistenta la boli fara a elimina alte microorganisme benefice Trichoderma, de asemenea, stimuleaza cresterea plantelor

Actiunea principala a Trichodermei este antagonismului microbian care se manifesta  de obicei, prin diverse mecanisme de actiune ca :

  • microparazitism. In acest caz ciuperca produce enzime care degradeaza peretii celulelor agentilor de patogen, în scopul de a patrunde în interiorul acestor si de a digera continutul citoplasmatic.
  • eliberarea de metabolizanti. Are rolul de a produce liber o serie de metabolizanti care inhiba cresterea si germinare a sporilor de microorganisme patogene, afectînd  astfel si anumite enzime care dau  toxicitate chimica.
  • antibioza. Reprezinta capacitatea de inhibare a inmultirii unui microorganism prin asociere. S-a demonstrat ca practic ca  tricorzianinele  impiedeca  asocierea între agentii patogeni si  membrana celulei gazda.
  • competitie.Trichoderma actioneaza  ca un concurent foarte activ  pentru sol si nutrienti  în situatii nefavorabile, care le permite sa domine si sa colonizeze rapid solul, împiedicand  stabilirea acola a altor microorganisme daunatoare.

Trichoderma împiedica astfel cresterea altor ciuperci patogene, foarte raspandite, cum ar fi: Alternaria, Armillaria, Botrytis, Colletotrichum, Fusarium, Phythophtora, Pytium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Xamonas, etc…

Are o importanta activitate de nutritie s fitostimulare. Trichoderma induce o crestere a productivitatii plantelor, datorita între altele inhibarii activitatii compusilor toxici în zona de radacina si cresterea absorbtiei de substante nutritive. Sporeste în acelasi timp eficienta utilizarii azotului, precum si o crestere în solubilitatea a nutrientilor din sol. Aceasta ciuperca induce formarea de radacini si stimuleaza colonizarea cu rhizosphere si alte microorganisme benefice pe radacini. De asemenea, are capacitatea de fitoreparare a tesuturilor plantei , cuzate  de unele pesticide  reziduale (persistente) în mediu.