Cum se analizeaza valoarea agronomica a ingrasamintelor organice

1.Nivelul  continutului  de materie uscata.

Eliminarea apei se face prin incalzirea ingrasamantului in laborator la temperatura de 105 ° C, obtinandu-se ( se determina)  continutul brut de substanta uscata continut de ingrasamantul analizat. Prin inversiune, se poate determina nivelul de umiditate si in acest mod  se cunoaste cantitatea de apa continuta de ingrasamant. La un ingrasamant cu umiditate de 10% acesta are  100 kg de apa pe tona de ingrasamant. Spre exemplu la o tona ingrasamant organic cu 65% continutul de substanta uscata, acesta  contine 650 kg de substanta uscata si 350 kg de apa.

In cazul unui ingrasamant cu un continut mare de substanta uscata, acesta este mai bogat si mai concentrat în materii organice si nutrienti.

1 tona ingrasamant organic cu 65% substanta uscata =

     

 

2. Nivelul de materie organica

Nivelul materiei organice continute intr-un produs organic, se determina in laborator prin metode standardizate de calcinare. Acest nivel, exprimat în continut brut, poate varia în functie de natura produsului si materiile prime utilizate la fabricarea ingrasamantului.

Greutatea materiei organice este notata prescurtat cu  WOM in limba engleza si POM in limba franceza. WOM e utilizat pentru a caracteriza ingrasamant organo-mineral si pentru a oferii informatii utile privind compozitia. Nu este suficient pentru a determina cantitatea totala de materie organica continuta.  Care este diferenta intre  WOM si OM  (OM = cantitate de materie organica) ?. Pentru exemplificare consideram un ingrasamant organo-minerale care contine : o bază organica, proteine animale prelucrate (de exemplu, faina de carne) si elemente minerale:

Se poate observa ca un ingrasamant organo-mineral, cu 55% din WOM are de fapt o cantitate bruta reala OM de 35,5%

3. Raportul C / N

C/N reprezinta raportul dintre carbon organic si azot. Acest raport este util pentru a indica viteza de descompunere a materiei organice in sol.

Un raport mare C / N (C / N> 12)  va conduce la un consum mare de  azot din sol si acest lucru va conduce la situatia de a avea putin azot disponibil pentru plante. Acest fenomen este numit “foamea de azot”, iar plantele nu au suficient azot sa poata  creste in mod normal .

Un ingrasamant cu un nivel scazut C / N (C / N <8) este un produs care va oferi o disponibilitate rapida de azot, dar de scurta durata datorita consumului rapid din  sol. Cu cat raportul este mai mic, este la dispozitia plantelor o cantitate mai mica de humus.

Putem spune ca  prin analiza raportului C / N se obtin cu usurinta o estimare a comportamentului  ingrasamantului dupa aplicare. Trebuie sa se tina seama insa si de materiile prime utilizate la fabricarea ingrasamantului, in special in produsele de origine vegetala si/sau partial animala.

Este necesar sa se utilizeze un ingrasamant cu raportul C / N echilibrat in conformitate cu nevoile de culturilor.

4. Indicele ISMO

Raportul C / N este un prim indicator al comportamentului de fertilizare, dar pentru o analiza completa trebuie studiate si efectele modificarilor organice in sol (aportul de humus). Gestionarea terenurilor agricole necesita stabilirea bilanturilor humice si trebuie determinate elemente necesare pentru calculul ISMO (Indicator  de Stabilitate a Materiei Organice).

Indicele ISMO reprezinta  partea de carbon organic din amendamentul organic, care va deveni humus in sol si se deduce din modelele de fertilizare OM care impreuna cu indicele de stabilitate organica (VSI), permite sa se determine potentialul  de productie prin  modificarea humusului organic. Metoda combina testul chimic al componentei de OM cu o masura biologica care masoara degradarea carbonului, pentru a evalua calitatile agronomice.

Un ingasamant organic cu ISMO mare, va influenta negativ proprietatile fizice ale solului si va bloca azotul in sol . In acest fel se va crea „foame de azot” pentru plante.

Un ingasamant organic cu ISMO mic (<50%), va stimula activitatea biologica a solului si va  imbunatati fertilitatea solului, in conditiile asigurari cantitatii de azot necesare plantelor.

5.Ce ingrasaminte organice sau organo minerale utilizam?

Cel mai vechi ingrasamant organic utilizat este gunoiul de grajd. Totusi costurile cu administrare sunt mari (necesar 30 tone/hectar) si mai sunt problemele creiate de buruieni. In aceste conditii, ingrasamintele organice rewalizate din gainat de pasare sau cele organo-minerale sunt tot mai urilizate. Acest lucru se datoreaza si cantitatilor mici (1tona-1,5 tone) utilizate la hectar.

Unul din marii producatori de astfel de ingrasaminte este ITALPOLLINA iar unul din cel mai vandut produs este Italpollina 4-4-4 In baza celor discutate mai sus valorile sunt: – nivelul de materie uscata = 88%.

  • rata de materie organica  bruta = 70%
  • C / N = 8,8
  • ISMO = 45%  din MO
  • 315 kg humus stabil/tona.