Pericolul ciupercilor saprofite

De asemenea si ca urmare a scaderii utilizarii fungicidelor, exista riscuri pentru o crestere excesiva a ciupercilor saprotrofite. Acestea pot influenta procesul de productie, dar nu direct recolta. Cele mai importante ciuperci saprofite sunt:

Leucocoprinus birnbaumii este numita si ciuperca galben auriu, creeaza una dintre cele mai importante cauze ale hidrofugarii (scadera permiabilitatii) substratului care in final duce la o lipsa de umiditate. Se recunoaste dupa culoarea galben-sulf sau alb si miros inchis de spori.

Speciile Peziza denumit ciuperca de cupa are un corp arboricol, in forma de castron fara picior. Dimensiunea corpului  poate varia de la 3 la 10 cm. Deseori cresc in ciorchine iar firele fungice cresc, de preferinta, in produse nutritive, substraturi pe baza de aschii de lemn, compost si alt suport.

Sphaerobolus este numita ciuperca de artilerie, deoarece pachetele de spori negri, ajunsi la marturitate sunt aruncati de ciuperca pana la 6 metri distanta de corpul sau. Pachetele de spori sunt foarte lipicioase, se ataseaza usor de toate tipurile de suprafete (plante, gauri, fisurile sau elemente de sere). Ciupercii ii place lumina (fototropica), deci sporii sunt aruncati in directia celei mai apropiate surse de lumina.

Athelia turficola descompune lemnul si resturi de lemn si isi extrage hrana din el.  Corpul ciupercii este alb la inceput iar mai tarziu devine de culoare crem. Ele pot fi usor desprinse de pe substrat. Se gasesc in principal in substraturile pe baza de turba. Ele pot apare intr-o anumita etapa ca un parazit la plante si alte ciuperci.

Infectare

Ele traiesc pe mai multe medii de cultura neexistand plante sau culturi specifice. Infectarea se poate face prin substrat, plante tinere (rasaduri), materiale si apa de dranaj infestata. Ciuperca poate supravietui si in conditii nefavorabile. Ea potae trai timp indelungat in sol fara a creste vizibila. Ciupercile mature produc sporii asexuali. Sporii asexuali se formeaza in capul ciupercii mature. Sporii germineaza intr-un moment favorabil, find influentat favorabil de umiditate si temperaturi ridicate (20-28 °C).

Prezenta in substraturi

Ciupercile si alte organisme apar in mod natural in substraturi. Ciupercile pot fi latente in substraturi si uneori influentate de conditiile de cultura, se pot dezvolta excesiv. In principal o fluctuatie puternica de temperaturi si umezeala in cultura stimuleaza acest proces de dezvoltare. Aceaste ciuperci pot fi gasite in mai multe tipuri de substrat, inclusiv coaja de arbori, turba si turba combinata cu nuca de cocos. Pentru anumite ciuperci saprofite (altele decat  Leucocoprinus), prezenta unui anumit tip de turba sau alte componente organice pot stimula cresterea lor.

Prezenta ciupercilor poate fi recunoscuta initial prin pete uscate in substrat sau prin plante la ghiveci care prezinta o anumita lipsa de crestere. In anumite situatii, ciupercile sunt de asemenea vizibile in partea superioara a substratului dezvoltand continuu ciuperci de culoare alba sau galbena. Una din consecintele existentei ciupercilor este schimbarea proprietatilor substratului si reduce posibilitatile de absorbtie a apei, ceea ce cauzeaza o lipsa de umiditate si absorbtia neregulata a apei in substrat. Cresterea excesiva in substrat, (exemplu, Leucocoprinus) duce la intreruperea cresterii plantei si a diferentelor mari in capacitatea de absorbtie a apei. La plante cultivate in vase transparente, bilele ciupercii phalaenopsis de culoare galbena sau alba sunt observate mai devreme. Ciuperca Sphaerobolus cauzeaza pete negre pe frunze.

Prevenirea contaminarii.

Pentru a preveni contaminarea plantelor dumneavoastra inspectati substratul si materialul vegetal la sosire. Se verifica  structurile suspecte si prezenta unui miros infundat de ciuperca. Daca aveti dubii, efectuati un diagnostic molecular care vizeaza ciupercile inclusiv Leucocoprinus. De asemenea sun necesare masuri stricte de igiena ca:

  • impiedicati raspandirea ciupercilor la rasadnita
  • scoateti ghivecele si plantele contaminate din sera
  • separa fizic partea de rasadnita  de parte cultura
  • dezinfectati apa nutritionala si echipamentul de taiere
  • utilizati material dezinfectat (ambalare) si carucioare
  • pastrati podeaua curata si curatati gunoiul

In caz de contaminare se efecteaza un tratament chimic cu Ortiva (azoxistrobina). Intr-un test in laborator o cantitate mica a fost eficienta (in jur de 0,001 ml / l). Ortiva ar trebui sa fie utilizat in mod limitat din cauza sensibilitatii la dezvoltarea rezistentei fata de acest produs. Poate fi utilizat alternativ Switch (fludioxonil si cyprodinil) si Topsin, care sunt eficiente la concentratii mai mari (0,1ml / l).