Varza alba extratimpurie si timpurie se cultiva pentru consum in stare proaspata, sub forma salatei sau a altor preparate culinare (sarmale). Valoarea alimentara este subliniata prin continutul important in vitamina C (50 mg/100g), vitamina U (importanta in combaterea ulcerului), iar calitatile terapeutice previn aparitia cancerului de san si produce enzime care neutralizeaza estrogenul.
Alegerea hibridului
In domeniul verzei extatimpurii (maturitate la 45-50 zile de la plantare) lider de piata este hibridul DELIGHT BALL F1 (originalul este produs de firma Mikado) caracterizat printr-un aspect frumos al capatanei, forma rotunda si frunza subtire. Poate fi cultivat sub folie sau camp deschis si este prima varza care apare pe piata primavara. Greutatea capatanei este de 1,3-1,5 kg.


Pentru varza timpurie (55-60 zile), exista o multitudine de produse diferentiate intre ele prin marimea capatanei, culoare, grosimea frunzei, rezistenta la variatile de temperatura etc..In aceasta categorie se remarca hibridul ORTUS F1 care se remarca printr-o culoare deosebit de frumoasa si excelenta prezentare pentru piata. Greutate fruct 1,5 kg. Rezultate foarte bune se obtin si utilizand BEAUTY BALL F1 caracterizat prin frunza foarte subtire si greutate 1,5-2,0 Kg.


Un hibrid cu certe calitati de rezistenta la crapare si transport este SUNTA F1. Are fruct cu marimea 1.2-1,5 kg si culoare verde inchis. Poate fi utilizat si MORIS F1, care este putin mai tirziu, dar ultimii hibrizi sunt utili cand doriti sa aveti la vanzare varza pe o perioada mai lunga.
Producerea rasadurilor
Producerea rasadurilor se face in paturi germinative sau paleti alveolari. Se recomanda semanarea direct in alveole (diametrul de 3cm), evitand astfel lucrarea de repicat. Recomandam pentru producerea rasadurilor sa se foloseasca un substrat de cultura Klasmann de tip KTS 3 STANDARD, evitand astfel riscul unor probleme fitosanitare sau cel al concurentei produse de buruieni. Varsta optima a rasadurilor la plantare este de 30-35 zile.
Epoca de semanat este in general intre a doua decada a lunii Decembrie si sfarsitul lunii Ianuarie.


Fertilizarea
Fertilizarea culturilor este una din lucrarile cheie de care depinde atat nivelul productiilor cat si calitatea acestora. Programul de fertilizare se intocmeste pe baza analizelor de sol. Este o planta cu cerinte mari de apa si ingrasaminte naturale. Fertilizarea organica (de baza) inainte de plantare este foarte utila deoarece reface din punct de vedere microbiologic solul si aduce aportul necesar de N, P, K, microelemente, substanta organica, acid humic si aminoacizi. favorizeaza dezvoltarea armonioasa si sanatatea plantei. Pentru fertilizarea de baza se utilizeaza Italpollina (4-4-4) 0,6-0,8 t/ha si PHENIX (6-8-15 + Mg) 0,2-0,3 t/ha.
In vegetatie se aplica prin apa de irigare ingrasaminte solubile 20-25 kg /1000 m2 si 3-5 aplicari foliare cu Trainer.
Protectie fitosanitara
Pentru mentinerea sanatatii plantelor se utilizeaza produse fitosanitare functie de bolile si daunatorii care actaca culturile de varza. Pentru controlul Nematozilor se utilizeaza Hunter SW aplicat prin apa de irigat. Combaterea afidelor si paduchilor se face cu Confidor, Karate, Actara iar pentru atacuri mai puternice Boundary+Hunter SW. Musculita alba a verzei, Molia verzai si Plosnita verzei se combate cu Hunter SW. Limaxul se tateaza cu Mesurol 2RB.
Recoltarea
Culegerea capatanilor se face atunci cand acestea ajung la maturitate (sunt tari). In general la varza extratimpurie si timpurie exista pericolul de crapare si de aceea este bine ca recoltarea sa se faca la timp. De asemenea se va evita in aceasta perioade excesul de apa.

