Radacinile de morcov contin saruri minerale (pe baza de Fe, Ph, K, Cu, Bo) si vitamine (A, B, C). Ele au proprietati terapeutice deosebite: tonic, remineralizant, diuretic, cicatrizant. Cultura de morcov timpuriu se preteaza in zonele din luncile raurilor unde terenul este nisipos si sunt bune conditii pentru irigare. Pentru morcov solul are o importanta deosebita, raspunde foarte bine la terenurile usoare, profunde, cu un drenaj bun pentru apa si nu prea bogate in materie organica. Sunt bune premergatoare culturile de bostanoase si solanacee. Morcovul poate reveni pe aceeasi sola numai dupa 2-3 ani.
Ce hibrizi utilizam ?
Este foarte important pentru a avea o cultura reusita sa utilizam hibrizi (nu soiuri) performanti cu peroada de vegetatie scurta in jur de 80-90 zile. Va recomandam mai jos doi hibrizi cu bune rezultate.
Calibra F1 este un hibrid de morcov extratimpuriu, utilizat pentru vanzare la legatura sau individual, putand fi recoltat dupa 65 zile de la rasarire. Are o radacina lunga, 19-22 cm, usor conica, neteda si aspect placut. Pentru productii timpurii se seamana primavara devreme iar in spati protejate se poate semana in ianuarie. Perioada de vegetatie 85 zile.
Napoli F1 este un hibrid timpuriu (poate fi recoltat si dupa 70-75 zile de la rasarire) cu radacina lunga (18-20 cm) usor conica si neteda. Perioada de vegetatie (deplina maturitate) este de 91 zile.
Cum semanam ?
În vederea insamantarii, terenul se prelucreaza (marunteste), dupa care se recomanda sa fie modelat sub forma unor brazde inaltate (biloane) cu latimea la coronament de 104 cm sau 50 cm. In primul caz, vom putea cultiva 4 randuri pe brazda, iar in cel de-al doilea 3 randuri. In teren nemodelat morcovul se poate cultiva in straturi de cate 5 randuri, la 25 cm intre randuri si 50 cm intre straturi.
Cultura morcovului pe brazde inaltateate asigura conditii mult mai bune pentru dezvoltarea radacinilor, obtinandu-se productii de calitate si usor de recoltat. Schema de semanat pe brazde cu latimea la coronament de 104 cm, se compune din doua benzi, a cate doua randuri apropiate la 15 cm, aiar intre benzi distanta este de 50 cm, marginea exterioara avand latimea de 12 cm, iar latimea rigolei 46 cm.
Semanatul se face in sere sau solar chiar din ianuarie, iar in camp intre 1-10 martie. O lucrare foarte importanta pentru morcov, care se face de obicei in doua reprize, este raritul. Primul rarit se executa cam la 3 saptamani dupa rasarire iar al doilea rarit urmeaza dupa alte doua trei saptamani, dupa care plantele raman distantate 5-6 cm, rezultand o desime de 55- 70 plante/mp.
In cazul in care se utilizeaza masini de precizie la semanat nu este necesar raritul.
Fertilizare
Fertilizarea este foarte importanta pentru calitatea si cantitatea productiei. Pentru fertilizare sunt indicate ingrasamintele complexe fara clor, iar un continut prea ridicat al solului in materie organica stimuleaza ramificarea radacinilor. Va recomandam pentru fertilizarea de baza sa utilizati un ingrasamant complex (Sonar 8-20-3), 300-400 kg/ha. In vegetatie aplicati foliar TRAINER saptamanal si MYR BOR in partea a doua de vegetatie a culturii din doua in doua saptamani.
Protectia fitosanitara
Pentru combaterea bolilor si daunatorilor se vor utiliza tratamente specifice cu substante chimice sau BIO. Recomandarile sunt de a folosi substante cu reziduuri zero care nu afecteaza sanatatea consumatorului. In acest sens va recomandam:
– fainarea se trateaza cu BLOCKS, 250 ml/100 litri apa.
– bacterioza se combate cu RED BLOC, 300ml/100 litri apa.
– pentru daunatori se utilizeaza Hunter 200 ml/100 litrii apa
Aplicarea acestor produse este recomandat sa se aplice impreuna cu Trainer pentru a spori eficienta produselor si a ajuta plantele sa treaca peste perioade de stres.