Micoriza un nou sistem de ajutor pentru plante. Aegis Sym Iriga.

Ambele beneficiaza de aceasta simbioza: ciuperca colonizeaza radacinile plantelor, facilitand absorbtia usoara a substantelor nutritive minerale si apei de catre planta, prin reteaua sa de radacini, In timp ce planta ofera ciupercii hrana necesara (extrudatele)

Procesul de pornire a simbiozei incepe prin introducerea de spori de micorize pe radacina plantei la plantarea acesteia in sol. Sporii germineaza pe radacina plantei si cresc in exteriorul radacinii in sol  (miceliul extern), explorand un volum de sol inaccesibil radacinilor. In acest fel, planta creste foarte mult suprafata de absorbtie, de la 100 la 1000 de ori si In consecinta creste capacitatea de absorbtie a nutrientilor si a apei.

Unul din produsele cele mai utilizate, ce contine spori de micorize este AEGIS.

AEGIS este un inocul ( produs pe baza de spori) micorize, al carui testare a fost facuta in Europa In colaborare cu institutii publice de cercetare. Acesta este format din mai multe tulpini de ciuperci, dintre care cele mai importante sunt: GLOMUS INTRARADICES si GLOMUS MOSSEAE.

Tulpinile de Intraradices Glomus si Glomus Mosseae selectate in AEGIS sunt caracterizate prin usoara lor adaptarea  la cele mai diverse habitate In care acestea se aplica, colonizand rapid si eficientaa sistemul radicular al plantelor.

Cum actioneaza Aegis?

AEGIS colonizeaza radacinile plantelor si le asigura absorbtia usoara si rapida a mineralelor si apei pe care planta o extrage din sol prin intermediul retelei sale de radacini, In timp ce planta pune la dispozitia ciupercilor radicali micro-compusi organici.

Avantajele pentru plante

Efectele pozitive ale simbiozei micoriza-planta sunt numeroase. Principalul avantaj consta in cresterea absorbtiei de nutrienti minerali din sol de catre planta. Extinderea miceliului extern al ciupercii peste rizosfera este principala consecinta a acestui efect, deoarece permite absorbtia de nutrienti In afara zonei de actiune a radacinilor. In fotografie se poate observa cu usurinta diferenta dintre plantele cu micorizate cu AEGYS (dreapta) si fara AEGYS (stanga).

             

Alte beneficii ale utilizarii micorize sunt:

• rezistenta crescuta a plantelor la stres si salinitatea apei,

• rezistenta crescuta si toleranta fata de agentii patogeni de sol,

• absorbtie mai mare de micro si oligoelemente,

• o productie mai mare si mai uniforma ,

• Imbunatateste cresterea plantelor,

• utilizarea mai eficienta a Ingrasamintelor si apei,

• o mai buna adaptare a plantelor la mediul Inconjurator,

• minimizarea influentei starii de oboseala a terenului asupra plntelor.

Produsul este  permis In agricultura ecologica

AEGIS este disponibil In diferite forme (granule, tablete) pentru a satisface nevoile diverse de cultivare si pentru a oferi usurinta si flexibilitate maxima de aplicare.