FUZARIOZA – Fusarium oxisporum

Oferta de pret la cerere

Telefon: 0040 0757 095 707

Consideratii despre boala

Aceasta boala cunoscuta si sub denumirea de ofilire vasculara este comuna majoritati legumelor. Necesita atentie deosebita  si masuri fitosanitare specifice, in caz contrar putandu-se inregistra pagubele semnificative, ajungand chiar pana la 40% si o scadere semnificativa a calitatii produselor . Este o boala vasculara provocata de ciuperca fusarium oxysporum, care prezinta mai multe forme specifice. Boala apare in sere, solarii si in camp.

Simptome

Atacul se observa incepand cu faza de inflorire-fructificare a plantelor si se manifesta prin ingalbenirea si ofilirea rapida a frunzelor bazale, care este insotita de o usoara cloroza a marginilor si a spatiilor dintre nervuri.

In primele zile dupa debutul ofilirii, plantele atacate isi revin in timpul noptii, insa ziua, cand insolatia este puternica, ofilirea se intensifica si in cele din urma devine ireversibila. Boala progreseaza treptat catre varful plantelor. Radacinile plantei sunt brunificate si ulteror putrezite Inaltimea si productia plantelor bolnave sunt mult mai reduse in comparatie cu cea a plantelor sanatoase.

Infectia

Infectia incepe de la radacini prin penetrarea directa sau prin ranile provocate de insecte. nematozi, lucrari agricole, (plantare, prasire) si se observa sub forma unor tesuturi colorate in brun-inchis. Ulterior brunifierea se extinde de pe radacina, la baza tulpinii unde se observa zone brune-negricioase, care inconjoara deseori tulpina de jur-imprejur. In conditii favorabile (2 saptamani), tesuturile atacate putrezesc si mor, provocand vestejirea rapida a plantei. Temperaturile optime pentru evolutia rapidaa bolii sunt: 28-32 grad Celsius.

Culturi atacate

  • tomate
  • ardei
  • vinete
  • castraveti
  • pepene

Tratament

Pentru preantampinarea acestei boli se aplica dupa plantare prin apa de irigat PHOSPHIT-ONE 1 kg/1000 m2 + Topsin 1litru/1000m2. La 2 saptamani se aplica prin apa de irigat CONDOR (ELISE) 1Kg /ha.

Produsul de combatere

PHOSPHIT-ONE