Cultivarea porumbului dulce (zaharat) pentru fiert

In ultimii ani, fermierii din estul Europei au descoperit o noua „moda”, cultivarea porumbului zaharat. Porumbul zaharat sau porumbul de fiert este una dintre cele mai recente culturi aparute in peisajul agriculturii romanesti. Este una dintre culturile apreciate de consumatori deoarece boabele acestuia in starea de “lapte” au calitati gustative si substante hranitoare deosebite. Porumbul zaharat este o cultura rentabila, datorita faptului ca acest porumb se culege mai repede decat cel obisnuit, productia este mare si preturile de desfacere bune. Numarul cumparatorilor sunt in crestere, de acest produs fiind interesate marile magazine sau fabricile de conserve. Lucrarile tehnologice sunt aceleasi ca si la porumbul conventional, cu deosebirea ca porumbul zaharat se culege dupa  65-90 de zile, cand boabele nu sunt coapte (sunt „in lapte”). Cerinta fata de caldura este ridicata pe toata perioada de vegetatie.

Semanare.

Terenurile pentu cultivare pot fi diverse, dar cele mai bune rezultate se obtin pe soluri luto-nisipoarse, cu textura medie si pH=6,5-7. Plante premergatoare pentru cultura sunt: cartoful, leguminoase, cereale, etc.

Poate fi semanat in mai multe perioade ale anului dar profiturile maxime se obtin la semanarea in periada, sfarsit de aprilie – sfarsit de mai. Poate fi cultivat prin semanare directa sau rasad. Densitatea optima la semanare este de 70000-75000 seminte/ha iar adancimea de semanare 5-7 cm. Rasadul se face pentru a avea o productie foarte timpurie. Tot din aceste motive in anumite tari se cultiva in solar. Germinatia semintelor si rasarirea se face in functie de umiditate si temperatura optima. De obicei se seamana cand temperatura in sol este peste 8 grade C si este in crestere. Sub 4°C, planta nu mai creste iar sub – 4°C este distrusa.

Alegerea hibridului.

Sweet Nugget F1.

Hibrid  extratimpuriu cu boabe foarte dulci, culoare galben-aurie, productie uniforma si perioada de vegetatie de 70 zile.

Sunrise F1.

Porumb timpuriu cu boabe foarte dulci, culoare galbena aurie, productie uniforma si perioada de vegetatie de 75 zile.

AGX 11-170 F1.

Este un hibrid timpuriu cu boabe aspectoase foarte dulci si suculente, foarte productiv, cu doi stiuleti pe planta si boabe pana in varf.

SweEt Surprise F1.

Hibrid cu o timpurietate medie, foarte productiv, boabe foarte dulci (zaharuri 8,5-12,3% ) si  16-18 randuri de boabe.

Fertilizare.

Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte organice de tipul ITALPOLLINA sau ORGEVIT, in cantitate de  1 tona/hectar. Dupa aplicarea ingrasamantului acesta se incorporeaza in sol. Solul trebuie mentinut curat (prin discuire) de buruieni pana la semanare.

In general aceasta cultura nu se erbicideaza, deoarece intarzie dezvoltarea plantelor. Pentru a contracara acest fenomen, in cazul in care se face erbicidare in vegetatie se introduce in solutia pentru erbicidare TRAINER 1kg/ha, care amplifica efectul erbicidelor asupra buruienilor si ajuta planta sa treaca peste stresul creat de erbicidare.

Dupa prima prasila (10-15 zile de la rasarire) se aplica un ingrasamant pentru dezvoltarea plantei( exemplu: SONAR 600kg/ha).

Irigarea.

Porumbul are nevoie de apa pentru crestere si dezvoltare. De obicei se iriga la inceputul culturii la un interval de doua saptamani iar ulterior saptamanal. In medie se utilizeaza 550 m3/ha.

Recoltarea.

Recoltarea se face cand stiuletii au ajuns la faza maturitatii pentru consum (“in lapte”). In momentul recoltarii “matasa” este de culuare brun–maronie (uscata) iar boabele au culoare galben auriu. Perioada de recoltare depinde de perioada de semanare si caracteristicile hibridului. Recoltarea se face in mai multe etape, pe masura ajungerii la maturitatea de consum.

Stiuletii recoltati (in general cu panusi), trebuie bine depozitati ( in locuri racoroase) pentru a nu-si pierde  calitatile gustative si comerciale.

 Va dorim succes la cultivare !