In aceste conditii trebuie sa tinem seama de factorii climatici de la noi si sa alegem hibridul cel mai bun pentru aceste deziderate.
Plantele au un sistem radicular foarte puternic, iar volumul total de pamant, explorat de radacinile unei plante, poate ajunge pana la 10 mc. Marea masa a radacinilor se dezvolta insa in stratul de 40-50 cm. Florile femele se formeaza pe lastarul principal, iar locul de insertie al florilor se produce la nodurile 4-11, in cazul varietatilor timpurii. La locul de contact dintre nodurile vrejilor si sol, plantele pot emite radacini adventive marind si mai mult capacitatea de absorbtie a apei. Acesta este unul din motivele pentru care, miscarea vrejilor de la locul lor, nu este recomandata. Plantele suporta greu si curentii de aer, de aceea sunt preferate terenurile adapostite sau amplasarea unor perdele de protectie. Prefera solurile profunde cu textura nisipoasa sau nisipo-lutoasa, cu continut de 4-6 % humus si pH usor acid sau neutru (6-7).
Pepenele verde face parte din culturile care reactioneaza bine la administrarea ingrasamintelor organice in anul de cultura. Se pot administra 1,2-1,5 t/ha Orgevit sau 1,2-1,5 t/ha Italpollina. In cazul in care, prin fertilizarea de baza nu s-a acoperit decat partial necesarul de elemente nutritive, se recomanda aplicarea unor fertilizari suplimentare prin apa de irigat cu ingrasaminte solubile cu microelemente si foliar (Trainer).
Ce hibrid extratimpuriu este recomandat ?
Pe piata port fi intalniti mai multi hibrizi timpurii si extratimpurii. Noi am obtinut rezultate foarte bune cu hibridul Bond F1 (CRX 10007 F1), pe care fermierii l-au numit James Bond, atat datorita numarului de cod cat si surprizelor create de extratimpurietatea sa car si datorita miesului foarte dulce.
Bond F1 (CRX 10007), poate fi cultivat altoit sau nealtoit, in camp descis sau acoperit (tunele). Plantele sunt viguroase, rezistente la boli si acopera bine fructele care ajung repede la maturitate (60-65 zile). Fructele sunt de tip Crimson, rotunde, deosebit de aspectoase (netede si stralucitoare), coaja subtire si greutate medie de 8 kg. Miezul este ferm, culoare rosie si foarte dulce.
Poate fi vandut pe piata locala sau la export.