Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)

Oferta de pret la cerere

Telefon:0040 0757 095 707

Consideratii

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), este specia de paianjen cel mai des intalnit atat in culturi protejate cat si in camp. Este un paianjen polifag foarte periculos, traind atat pe plante de cultura cat si pe buruieni. Daca nu este combatut la timp produce pagube insemnate prin distrugerea partiala sau totala a culturilor.

Caracteristici

Paianjenul rosu comun are dimensiuni mici, 0,4-0,5 la masculi si 0,5-0,55 la femele. Conditiile de mediu si starea plantelor poate favoriza cresterea si dezvoltarea populatiilor paianjeni. Factori favorizanti sunt temperatura de peste 30 grade Celsius si atmosfera uscata (umiditate scazuta). Plantele afectate de stres hidric si usor ofilite sunt extrem de vulnerabile la atacurile paianjenilor. Ciclul de viata al paianjenului cuprinde 5 stadii de dezvoltare si este cuprinsa intre 10 si 36 zile, Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzei in apropierea vaselor de transport si sunt de culoare de la transparent la galben, Larvele, ninfelesi adultii incep sa se hraneasca din partea inferioara a frunzei. Pe timpul iernii adultii se adapostesc in sol sau in diverse crapaturi ale construciei.

Infectia

Paianjenul inteapa la inceput vasele mari de transport din partea inferioara a frunzelor si distruge celulele tesuturilor foliare. Ulterior simptomele sunt sub forma unor puncte mici clorotice ce se transforma in galben. In timp zonele afectate se extind ca marime. Inteparea frunzelor se face sub forma de cerc rezultand forma de puncte circulare tipica pentru paianjen. La un atac puternic zona afectata se mareste iar frunzele se ingalbenesc si se usuca. In anumite cazuri poate fi vizibila o panza foarte fina de paianjen, in care se gasesc paianjeni in diferite stadii de dezvoltare.

Principalele culturi atacate

  • tomate – vita de vie
  • ardei – pomi fructiferi
  • vinete – pepene
  • castraveti – flori
  • cartofi

Tratament

Pentru combaterea acestui daunator se utilizeaza Milbeknok EC, Nisorun WP, Wertimec EC