Plantarea pomilor fructiferi

Sapatul gropilor

Este bine ca acesta lucrare sa fie facuta cu 1-2 luni inainte de plantare pentru a realiza o sterilizare a gropilor. Marimea gropilor este variabila in functie de gradul de mobilizare al terenului, si anume minim 40x40x50 cm in teren desfundat, respectiv minim 60x60x50 cm in teren nedesfundat. Pamantul de la suprafata gropii se pune de o parte a gropii iar cel de la fundul gropii de cealalta parte, astfel incat la plantare sa se inverseze asezarea pamantului in groapa.

Fasonarea si Mocirlirea

Indiferent de epoca de plantare, materialului saditor ii trebuie aplicat operatia de fasonare a radacinilor care consta in eliminarea portiunilor vatamate a radacinilor respectiv scurtarea varfurilor foarte lungi, respectiv a radacinilor mai subtiri de 3 mm la 7-8 cm si suprimarea de la baza a celor uscate. Operatia de mulcire consta in cufundarea radacinilor intr-un amestec de consistenta smantanei, format din ingrasamant ITALPOLLINA 444 si pamant ( in proportii aproximativ egale) dizolvat in apa. Aveti grija ca fiecare ramificatie sa fie acoperita cu aceasta compozitie. Acesta operatie este importanta deoarece stratul de mocirla asigura umiditatea si o mai buna aderenta cu solul a radacinii.

                   Fasonarea                                                                                              Mocirlirea

Plantarea pomilor

Epoca optima pentru plantarea pomilor in general este toamna (octombrie-noiembrie), intrucat asigura refacerea sistemului radicular si pornirea in vegetatie primavara mai timpuriu. Rezultate bune se obtin si cu plantarea primavara devreme (februarie-martie) cand pomul nu a pornit in vegetatie. In groapa deja sapata se pune la plantare 250 g ingrasamant organic ITALPOLLINA 444, 250g, peste care se aseaza aproxinatic 5cm pamant, dupa care se face un musuroi sub radacinile pomului astfel incat acestea sa se așeze confortabil si sa regleze adancimea de plantare. Pentru ca pomul sa creasca drept, se infige in groapa inainte de plantare un par de inaltime potrivita de care se leaga pomul dupa plantare, respectind o distanta de 5-10 cm intre tulpina pomului si par.

  Ingrasamant Organic

Pomul trebuie plantat la adancimea la care a crescut in pepiniera, respectiv cu punctul de altoire la 2-3 cm mai sus fata de nivelul solului si orientat spre nord. Dupa asezarea pomului in groapa se pune in contact cu radacina doua pastile de AEGIS SYM Tablet care asigura prin continut o marire a volumului solului explorat de radacini cu 100 la 1000 de ori mai mare decat o radacina obisnuita. Acest lucru contribuie la o dezvoltare armonioasa a pomului si productii mai mari pe toata viata acestuia. Se trage pamant cat sa acopere bine radacinile, se taseaza energic fara a afecta radacinile, se pune ingrasamant organic GUANITO si se umple complect groapa cu pamant.

Lucrari finale

Udati din abundenta dupa plantare si primavara ori de cate ori este necesar. Daca pomii sunt prea inalti ramura principala trebuie fasonata iar daca prezinta ramificatii, pomii trebuie, de asemena, fasonati.