Ce pepene verde cultivam in 2014 ?

Pepenele verde este o cultura importanta pentru fermierii din Romania, ocupand suprafete importante in special in sudul si vestul tarii. Sunt utilizate trei moduri de cultivare:

  • utilizarea rasadurilor altoite, la care portaltoiul este o planta rezistenta la bolile de sol si viguroasa iar altoiul este hibridul dorit. Acest tip de cultura este din ce in ce mai folosit datorita avantajelor pe care le creeaza (timpurietate, rezistentala bolile de sol si temperaturi scazute, numar redus la jumatate de plante, posibilitatea cultivarii pe acelasi teren mai multi ani succesuvi, productie mai mare, calitate fructe, etc…);
  • utilizarea de rasaduri simple (nealtoite), care ajuta la obtinerea unor productii timpurii, si consta in realizarea de rasaduri in ghivece cu turba ( preferabil Klasmann TS 3 Standard) cu dimensiunea 6 cm x 6 cm x 6 cm;
  • Semanare directa, caz in care pierderile de samanta sunt mari si se utilizeaza in general hibrizi sau soiuri ieftine, in acest caz rezultatele economice sunt slabe;

Din aceste considerente articolul doreste sa vina cu solutii prezentand si cei mai cultivati hibrizi de pepene verde in Romania, in speranta ca dumneavoastra veti face cea mai buna alegere si veti gasi solutia optima pentru tipul dumneavoastra de cultura.

Culturi extratimpurii:

FURIA F1 [Cora SEEDS] este cel mai timpuriu din gama sa, fiind un hibrid din noua generatie, foarte adaptabil la conditiile de mediu si excelent prin calitatea miezului respectiv marimea fructului (8-10kg). Miez de culoare rosu aprins, foarte dulce si seminte putine. Plantele sunt cu vigoare medie, legare si buna acoperire foliara a fructelor. Pot fi cultivate altoite sau nealtoite. Da rezultate foarte bune pe soluri nisipoase, putandu-se cultiva la tunele sau in camp.

FURIA F1 

 

CRISBY F1 [Nunhems] este hibridul tip Crimson cu plante de vigoare medie, buna acoperire a foliajului, adaptat pe scara larga, pentru culturi altoite si ne altoite. Are o legare buna, viteza mare de dezvoltare si de coacere in diferite conditii de cultura. Fructele rotunde-ovale cu o greutate de 7-10 kg, foarte uniforme, pulpa crocanta si dulce. Un dezavantaj este culoarea mai deschisa a miezului.

CRISBY F1

CRX 10078 F1 [Cora Seeds] este un hibrid de ultima generatie, cu 5-10 zile mai timpuriu decat hibrizii anteriori. Fructul este rotund avand miezul rosu, dulce si greutatea medie de 8 kilograme.

CRX 10078 F1

Culturi timpurii:

TOP GUN F1 [Syngenta] este un hibrid foarte cunoscut. Fructele se mentin foarte bine in camp dupa maturare avand buna rezistenta la pastrare si transport. Recolta tinuta la loc umbrit poate fi pastrata pana la doua saptamani, fara deprecierea calitatii. Hibridul este timpuriu (58-62 de zile de la transplantare) cu plante de vigoare medie si rezistent la Fuzarioza 0,1. Fructele cantaresc 7-10 kg, culoarea miezului este rosu stralucitor, miez crocant si compact.

TOP GUN F1

SUNSWEET F1 [Cora Seeds] este un hibrid unic prin calitate si productivitate. Fructul este rezistent la pastrare si transport, greutate 10-12 kilograme si superior celorlalti hibrizi din aceasta gama.Miezul este de culoare rosie aprinsa (stralucitor), compact si foarte dulce (13 grade brix). Planta este viguroasa cu o buna acoperire a fructelor si rezistenta la razele solare puternice.

SUNSWEET F1

SORENTO F1 [Syngenta] , este din categoria pepenilor timpurii, care combina calitatea fructelor cu timpurietatea si productia. Are aspect exterior cu dungi de culoare verde inchis. Fructul are coaja subtire, miezul este atragator, colorat in rosu inchis, gustul este dulce, miezul crocant si zemos.

SORENTO F1

CELINE F1 [Clouse] este un hibrid de pepene verde tip Crimson. Planta are o vigoare medie, este productiva, legarea fructelor este concentrata. Fructele sunt ovale, uniforme ca forma si calitate, cu coaja de culoare verde deschis cu dungi verzi inchise. Greutatea fructelor este intre 7 si 10 kilograme. Altoirea poate imbunatatii acoperirea foliara, ajutand la pastrarea unei culori verzi externe a fructului.

Culturi cu fructe mari:

OBLA F1 [Esasem] este cel mai cultivat hibrid in sudul Europeidatorita adaptabilitatii, productivitatii si calitatii deosebite a fructelor. Este foarte apreciat pe piata, foarte productiv si uniform pe toata perioada recoltarii. Fructul este de forma ovala, greutate 12-14 kilograme, pulpa dulce, culoare rosu placut si rezistent la decolorarea exterioara a fructului. Se comporta bine in conditii grele de cultura.

OBLA F1

Magenta F1 ( CRX 10049 F1) [Cora Seeds] este un hibrid de pepene verde cu rezultate foarte bune in Romania, usor de cultivat si rezistent la variatiile de temperatura precum si la temperaturile ridicate. Calitatea fructurlui de pepene este foarte buna, avand un miez rosu inchis, foarte dulce si greutatea medie de 12-16 kilograme. Forma fructului este ovala cu dungi de culoare verde inchis si are o buna rezistenta la transport.

MAGENTA F1

 

ELETTA F1 [De Ruiter] este un pepene care are un sistem radicular puternic cu penetrare adinca, crestere viguroasa a plantei, potential de productie ridicat si calitati deosebite ale fructelor. Fructul are forma ovala cu dungi de culoare verde inchis, miez de culoare rosu aprins, foarte dulce si greutate de12-16 kg. Coaja de grosime medie asigura rezistenta buna de pastrare si transport.

ELETTA F1

Lady F1 [Nunhems] este un hibrid de forma ovala, avand o calitate buna a miezului. Fructul este mare, (greutatea medie de 8-12 kg), cu coaja subtire, cu seminte mici si putine. Are productii mari si buna rezistenta la transport.

LADY F1


AMPHION F1 [Esasem] are o marime buna si aspect atractiv. Plantele sunt viguroase si rezistente la conditii grele de mediu (variatii de temperatura). Fructul are miez de culoare rosu inchis si dulce (11-13 grade brix), greutate11-14kilograme, rezistent la pastrare si transport.

AMPHION F1

Pepene verde ce au coaja verde inchis:

RED STAR F1 [Nunhems] hibrid timpuriu, tip Sugar Baby, cu coaja neagra. Poate fi cultivat la cultura sub tunele de plastic si la cultura in camp deschis. Forma rotund-ovala de culoare verde inchis la exterior, uniform. Fructul are greutatea medie de 6-8 kilograme, pulpa de culoare rosu intens, seminte putine si marunte.

RED STAR F1

 

CRX 10112 F1 [Cora Seeds] este un hibrid timpuriu, de succes, din noua generatie. Plantele sunt vegetative, cu un ciclu lung de recoltare productie mare si buna acoperire foliara a fructului. Fructele sunt de culoare verde inchis, rotunde, uniforme, greutate medie 8-9 kilograme, miez este de culoare rosu-intens, cu putine seminte si dulce.

CRX10112 F1

Nostalgia F1 [ZKY] este un hibrid extratimpuriu cu coaja verde inchis. Are toleranta buna fata de temperaturile scazute si tendinta minima impotriva arsitei solare. Fructe rotunde usor ovale de culoare verde inchis, greutate medie 7-10 kilograme si rezistente la transport. Pulpa este foarte dulce de culoare rosu inchis si gust echilibrat. Planta cu radacini puternice si frunzis bogat.

Nosztalgia F1

CRX 10041 F1 [Cora Seeds] este un hibrid excelent prin calitatea miezului, marimea fructului si productivitate. Plantele au vigoare medie, buna acoperire foliara ,adaptata la productia in camp si buna productivitate. Fructul este de dimensiune mare greutate medie 10 kilograme, forma rotunda si culoare uniforma, verde inchis la exterior. Miez de culoare rosu intens, foarte dulce si putine seminte. Buna rezistenta la crapare si transport.

CRX 10041 F1


Pentru informatii suplimentare despre produse accesati:

www.klastorf.ro ; www.seminte-ingrasaminte-turba.ro