Cum prevenim carenta de calciu la legume?

La ardei si rosii (in special), carenta de calciu poate fi observata cu usurinta sub forma unor pete pe fructe de obicei in partea opusa coditei. Aceste pete sunt colonizate de ciuperci si bacterii (capata culoare neagra) , care conduc la deteriorarea grava a fructelor. Acest lucru este pronuntat la culturile de ardei si rosii. Calciul influentează favorabil cresterea radacinii si este elementul esential in dezvoltarea plantei. Cauzele care conduc la aceste neajunsuri sunt:

  • temperaturi ridicate, cand aprovizionarea plantei cu calcui este dificila.
  • fertilizarea excesiva cu azot (gunoi de grajd).
  • fertilizare excesiva si cresterea (mare) concentratiei de saruri
  • irigare necorespunzatoare, cand alterneaza perioade de seceta cu exces de umiditate
    

Carentele predispun plantele si la atacul bolilor si daunatorilor respectiv gazelor nocive (noxe).

Remediu

Pentru a preveni carenta de calciu este bine sa utilizam un program de fertilizare care sa cuprinda ingrasaminte cu un continut corespunzator de calciu cum este azotatul de calciu. Cu toate acestea deoarece calciul este absorbit si metabolizat de plante mai lent, uneori poate sa apara carenta de calciu si in conditiile aprovizionarii corespunzatoare in sol cu acest element. Din aceste considerente este bine sa facem aplicari foliare cu MYR CALCIUM. In plus s-a constatat ca la temperaturi ridicate planta este incapabila sa transfere prin radacina calciu pe intregul fruct in special in partea opusa coditei. Aplicand MYR CALCIUM (care are o compozitie adegvata) se rezolva carenta de calciu si la fructe. Aplicarile foliare se fac dupa inflorire la interval de 12-14 zile iar in cazuri extreme (temperaturi ridicate sau carente) la interval de 7 zile.

Evitarea carentelor de calciu este esentiala pentru plante si are un efect maxim la castrevete, ardei sau tomate.