REFLEX F1 – Ceapa cu trecere peste iarna

Ceapa este o cultură importantă având în vederea consumul mare a acestui produs. Cultura cepei prin semănare directă  prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru cultivatorii din România. Acest lucru este explicabil, dacă avem în vedere efectul economic deosebit, datorat atât costurilor de producţie mult mai scăzute, cât şi producţiilor, de 2-3 ori mai mari, decât la ceapa din arpagic. Există două perioade de semănare a cepei : toamna sau primăvara. Ceapa cu trecere peste iarna a inceput sa fie un segment tot mai atractiv pentru cultivatori. Acest sortiment ofera fermierului posibilitatea vanzarii de ceapa verde la legatura primavara si ceapa de consum de la sfarsitul lunii mai.

Perioada şi conditiile de semanat:

Perioada optimă pentru semănat este 15 august-10 septembrie (ideal 25-30 august). Respectarea acestei perioade este foarte importantă, deoarece plantele trebuie să aibă o dimensiune optimă în jur de 10 cm (nici prea mică , nici prea mare), în caz contrar plantele pot fi distruse de temperaturile scăzute din timpul iernii.

Cantitatea de samânţă utilizată este de 1.250.000 seminte/ha.

Alegerea hibridului pe care să-l cultivăm este foarte important deoarece nu toţi hibrizii de ceapă pot fi incluşi în categoria celor care pot fi cultivati peste iarna. Reflex F1  este un hibrid potrivit pentru semanare din toamna cu buna productivitate. Se recomanda semanarea de la sfarsitul lunii august pana la inceputul lunii septembrie. Planta este viguroasa, bulbii sunt rotunzi si globulari, cu dimensiune medie-mare.

 

 

 

 

 

 

 

Ajunge la maturitate, de obicei, la sfarsitul lunii mai. Se poate consuma in stare proaspata sau poate fi depozitata cateva saptamani.

 

 

 

 

 

 

 

Timpurietate:

 

 

 

 

 

Fertilizare si erbicidare:

Fertilizarea de baza (inainte de semanare ), se face utilizand ingrasaminte organice de pasare (Italpollina, PHENIX NPK 6-8-15 + Mg) 400-500 kg/ha. Dupa semanat se aplica Sulfat de amoniu 200-300 kg/ha iar primavara 300-400kg ingrasaminte minerale (Cropcare). Nu se recomanda utilizarea gunoiului de grajd.

Pentru  combaterea buruienilor, după semănat se recomanda o erbicidare cu Stomp – 6l/ha, urmand ca in primavara sa aplicam o noua erbicidare cu Goal 0,75 l/ha (in 300-500 l apa).

Irigarea:

Nu se recomanda cultivarea cepei din samanta fara posibilitati de irigarea, care se poate face prin picurare sau aspersie. In acest mod se asigura o aprovizionare uniforma a solului cu apa.

In cazul infiintarii culturii de toamna, dupa semanat este necesar sa se irige, pentru a realiza o germinatie rapida si uniforma.

Plantele tinere vor forma 3-4 frunze pana la ingheţ, numai cu o irigare adecvata. In mod normal, primavara ceapa care a trecut peste iarna are nevoie de irigatie, doar in cazul unei primaveri uscate.

Boli si Daunatori:

Principalele boli ale cepei sunt: Mana cepei,  Putregaiul cenusiu al cepei (Botrytis allii Munn), Putregaiul alb al cepei (Sclerotium cepivorum Berk), Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa (Erwinia carotovora Jones) iar dăunătorii principali sunt: Musca cepei (Delia antiqua Meig.), Tripsul comun (Thrips tabaci Lind).