Recomandari profesionale pentru alegerea hibrizilor de tomate

Unul din pasii importanti pentru o productie de succes, este alegerea celui mai potrivit hibrid de tomate care se preteaza pentru conditiile dumneavoastra. Sigur ca la alegerea pe care o faceti trebuie sa tineti seama de: timpurietate, determinarea plantei, rezistenta la boli, marime fruct, gust, etc..

Pentru stabilirea celui mai bun hibrid de tomate de catre fiecare cultivator este necesar cunoasterea de catre acesta a tipului de cultura pe care doreste sa o practice. Din  aceste considerente articolul doreste sa vina cu solutii prezentând si cei mai cultivati hibrizi de tomate în Romania, in speranta ca dumneavoastra veti face cea mai buna alegere si veti gasi solutia optima pentru tipul de cultura.

1. Hibrizi foarte timpurii (extratimpurii)

Tomatele se pot cultiva pe doua cicluri in Romania, ciclu I si II sau ciclu prelungit. In ciclul I (primavara-vara), majoritatea cultivatorilor folosesc hibrizi care sunt foarte timpurii pentru a vinde productia când obtin celui mai bun pret. Pentru atingerea acestui tel se recomanda folosirea hibrizilor de tomate cu crestere semi-determinata (4-5 etaje de fructe) ca:

Platus F1(De Ruiter) este cea mai timpurie varianta propusa, inrudita cu Magnus F1, fiind un hibrid generativ, cu fructe de 130-140 grame. O caracteristica a acestui hibrid este si coacerea concentrata a plantei (circa 4-5 saptamâni).  Platus F1 se pot conduce pe 1 sau 2 brate.

Magnus F1 (De Ruiter) este cea mai cultivata tomata din aceasta gama si una din variantele propuse, fiind o tomata ideala pentru productii extratimpurii in sere si solarii, hibridul avand o crestere cu vigoare buna. Fructele Magnus F1 sunt mari si au o culoare frumoasa. Fermitatea este foarte buna, rosiile avand o rezistenta pe raft de aproximativ 2 saptamani.

         
(Foto: Platus F1  – stanga;            Magnus F1 – dreapta)

 

 Gravitet F1 este un hibrid de tomate cu crestere semideterminata, caracterizata printr-un bun echilibru generativ-vegetativ, ce leaga si se comporta foarte bine in conditii dificile de temperatura, oferind o productie de tomate cu greutatea medie de aproximativ 200 de grame, cu fructe uniforme si coacere concentrata. Un aspect ce poate nemultumii cultivatorii este culoarea, nu foarte intensa a fructului.

Foto:  Gravitet F1

Corvinus F1 este un hibrid de tomate de ultima generatie, cu o crestere semideterminata din noua generatie, cu fructe mari (tip Magnus F1) si buna timpurietate. Poate fi cultivat in doua cicluri pe an si pe unul sau doua brate. Fructele au o culoare rosu aprins, sunt foarte uniforme si greutate 180-200g. Se caracterizeaza prin culoare si forma excelenta. Pe langa toate astea, hibridul Corvinus F1 este caracterizat printr-un gust deosebit al fructului, rezistenta, capacitatea de legare si coacerea concentrata.


Foto: Corvinus F1  

Hazera Genetics propune hibridul de tomate Galina F1.  Acesta produce 4-5 fructe pe ciorchine, oprindu-si cresterea la etajele 4-5. Fructele au bune calitati gustative  si cantaresc 130 – 150 grame.

In cateva localitati din sudul Romaniei pentru obtinerea de productii extratimpurii, se foloseste si hibridul de rosii bulgaresc  Prekos F1, hibrid care nu reuseste sa ofere totusi productiile si calitatea celor prezentate mai sus.

Mirsini F1 (Seminis), un hibrid de tomate cu crestere determinata, destinata produtiilor în câmp, care ofera productii ridicate si  fructe mari ( 200 grame), cu gust deosebit si fermitate buna.

Foto: Misini F1

Rovan F1 , este un hibrid nou propus de Esasem, cu crestere determinata, destinata productiilor în câmp. Plantele au crestere foarte viguroasa, buna acoperire a fructelor si internodii medii. Fructele sunt ferme, de forma rotunda, culoare rosu stralucitor ,greutate medie de 200-230 grame si gust bun.

Foto: Rovan F1   

2. Tomate cu crestere nedeterminata (continua).   

Cherokee F1 (Esasem) este un hibrid propus de Esasem. Hibridul are timpurietate buna, productie mare si leaga foarte bine în conditii grele de temperatura. Fructele pot fi pastrate o perioada mai mare de timp pe planta, au culoare rosie intensã, rotunde, ferme, gust foarte bun, greutate  170-190 grame iar fiecare ciorchin are 6-7 fructe

foto: Cherokee F1

Matias F1 (De Ruiter) este un hibrid de mare performanta. Cu toate ca are fructe mari (230-250 grame) si productii ridicate, are o timpurietate foarte buna pentru tomatele din aceasta categorie. Este destinat productiei de primavara-toamna in sere si solarii. Fructele sunt de culoare rosu inchis si fara guler verde. Planta isi pastreaza calitatea fructelor pe toata durata productiei, are rezistenta mare la boli si se cultiva usor.

Foto: Matias F1

Klass F1 este un hibrid relativ nou de tomate cu crestere nedeterminata, propus de Seminis, ce se caracterizeaza prin fructe de culoare deosebita, rosu-aprins, de 180-220 grame greutate si productii ridicate. Are buna rezistenta la boli.

Foto: Klass F1

Bostina F1 (Syngenta) este un hibrid de tomate din aceeasi categorie cu cele prezentate mai sus, ce leaga foarte bine si prezinta internodii medii. Produce fructe de 200-220 de grame, cu coacere uniforma si culoare rosie. Hibridul se caracterizeaza prin rezistenta la crapare.

Signora F1 (Esasem)este un hibrid de tomata de mare succes, cu rezistenta la Virusul petelor de bronz (TSWV-transmis de Trips), timpurietate, vigoare si legare buna. Planta este cu internodii scurte, echilibrata si productie mare. Fructul este frumos colorat, rotund, ferm si gust foarte bun. Greutatea medie este de 250-300 grame. Poate fi cultivat în sere si solarii.

Foto: Signora F1

Menhir F1 (Nunhems), se preteaza cultivarii atat pe ciclul I, cat si pe ciclul II de productie, oferind fructe de 160-180g.   Hibridul prezinta un raport bun între productie, timpurietate si gust.

 
Foto: Menhir F1
 
Belle F1 (Enza Zaden) este un hibrid cunoscut pe piata dinRomania. Prezinta o planta viguroasa, cu putere buna de crestere si port semi-deschis. Acesta se caracterizeaza prin capacitate de legare in conditii dificile, flexibilitate, si rezistenta la boli. Fructele au în medie 180 de grame.

Foto: Belle F1

Kiveli F1 (Seminis) un hibrid ce ofera echilibru intre productivitate si timpurietate. Este destinat cultivatorilor ce urmaresc obtinerea de fructe mari (230 de grame) Fructele au culoare, fermitate buna si distanta dintre internodii mica.

Foto: Kiveli F1

Antalya F1 , este o tomata cu o crestere foarte viguroasa si leaga foarte bine la temperaturi ridicate. Fructele au culoare rosu aprins, greutate 180-200 grame si au rezistenta buna la pastrare. Dezavantajul este faptul ca este o varietate târzie.

3. Tomate foarte performante pentru sere moderne.

In serele moderne este necesar utilizarea unor tomate foarte performante care sa conduca la productii mari (minim 400 tone/hectar), sa permita cultura pe substrat, un numar mare de ciorchini si sa dea o productie uniforma timp de 10 luni /an.

 

Profilo F1 este un hibrid de tomate de mare succes pentru culturi pe sol sau substrat. Planta are internodii scurte, poate fi cultivata (plantata) in zilele cu lumina putina (ianuarie) si conduce la productii foarte mari. Fructele au gust placut, culoare si forma buna pentru piata si greutate de 130-140g.

Foto: Profilo F1

Admiro F1 (De Ruiter) este un hibrid de tomate din noua generatie recomandat pentru culturi pe sol sau substrat. Planta are internodii scurte si conduce la productii foarte mari. Fructele au gust placut, culoare rosie intensa, forma buna pentru piata si greutate de 140-150g.

 

Foto: Admiro F1

4. Tomate cherry

 Aceste tomate au greutate pâna la 30 grame, pot fi rotunde sau ovale si cu diverse culori (rosu, galben, portocalii, maro, etc). De obicei se recolteaza la ciorchin dar pot fi vândute si culese individual.

Zuccherino F1 (Cora ) este o tomata cu un gust foarte bun si deosebit de dulce. Este foarte apreciata de consumatori pentru aspect si gust. Planta are o crestere nedeterminata si timpurietate foate buna. Planta este viguroasa si rezistenta la boli. Fructul este oval de culoare rosu aprins si cu o greutate de 20-25grame.

Foto: Zuccherino F1

Intrigo F1 (Cora) este un hibrid de tomate tip cherry cu o vigoare medie, se poate creste si pe doua brate. cu internoduri scurte, foarte productiv si timpurietate medie. Are un fruct de 25g, foarte consistent, cu o culoare rosie inchisa si rezistent la crapare. Ciorchinele sunt cu fructe foarte compacte si  cu  rezistanta in timp dupa cules.

Foto: Intrigo F1

Belle F1 (Seminis) este un hibrid de tomate de tip cherry cu crestere nedeterminata. Fructele sunt rotunde, greutate medie de 18-25 grame si culoare rosu inchis. Recomandat pentru culturile protejate incalzite cat si neincalzite

 Foto: Belle F1