Cum pastram fructele si legumele proaspete inainte de vanzare sau consum

Fructele și legumele necesită atenție specială și pastrare în condiții optime
astfel încât să-și păstreze prospețimea pe o anumita perioada de timp. Dacă
pastrarea sau depozitarea se face in condiții improprii există riscul ca
majoritatea legumelor sau fructelor să se deterioreze. Trebuie luate in
considerare următoarele sfaturi atunci când depozitezi sau pastrezi legumele
și fructele, astfel încât să te asiguri că le păstrezi în cele mai bune condiții.
Cheia depozitării fructelor și legumelor, astfel încât să se mențină proaspete
este etilena, hormonul produs în momentul în care acestea se maturizează.
De exemplu, merele și bananele emit etilenă în cantități mari, de aceea este
necesar să fie stocate diferențiat. În același timp, sparanghelul și salata verde
sunt sensibile la acest hormon și riscă să se deterioreze mai rapid dacă sunt
stocate în apropierea sa.

Aseaza fructele și legumele separat

Fructele emit mai multă etilenă decât legumele, iar legumele sunt mult mai
sensibile la acest hormon și riscă să se deterioreze mai rapid dacă intră în
contact cu el. Bananele, prunele si caisele  emit cantități mai mari de etilenă
pe măsură ce se maturizează și nu pot fi depozitate împreună cu alte fructe
(merele, pere) sau legume (pepeni, vinete, morcovi, salata sau broccoli)
intrucat acestea din urma risca sa se strice.

Legumele și fructele se pastreza la temperatura recomandată

Fructele care cresc la temperaturi ridicate, este recomandat să nu fie
depozitate la temperaturi joase. Pune pepenii separat pentru că sunt foarte
sensibili la etilenă și se vor deteriora mult mai repede lângă alte fructe care
emit acest hormon în cantități mari.

Există fructe si legume care este recomandat să le păstrezi la temperaturi mai
joase (merele, perele, afinele, strugurii, morcovi, ceapa). Cartofii se mențin
cel mai bine nespalati, pamantul fiind un conservant natural. Achiziționeaza
cartofi nespălați și depoziteaza-i undeva in intuneric, feriți de îngheț, în
lădițe care permit circulația aerului. Dacă ai cumpărat cartofi umezi și/sau
spălați, ține-i la aer câteva zile și ulterior stochează-i într-un spațiu întunecat.

Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, sfecla, guliile, hreanul sau țelina se
păstrează în lădițe cu nisip ferite de îngheț. De obicei rădăcina se îngroapă în
nisip, iar frunzele rămân afară. Ceapa și usturoiul se țin în spații uscate și
răcoroase( 2-4 grade C).

Dacă vrei să stochezi varză proaspătă, e recomandat să depozitezi căpățânile
pe rafturi, cu spațiu între ele.
Salata se va deteriora în momentul în care va avea contact cu apa, așa că
asigură-te că o păstrezi într-o punga separat în frigider. Roșiile si ardeiul
gras se vor strica mai rapid dacă le depozitezi în frigider, așa că este
recomandat să le ții la temperatura camerei.

 

 

 

 

 

 

Evită pe cât posibil umezeala

Majoritatea fructelor și legumelor se strică mai repede atunci când sunt
stocate în medii umede sau intră în contact cu umezeala. Adaugă șervețele
de hârtie în fiecare container în care le depozitezi.
După ce sunt spălate, procesul de deteriorare se accelerează, așa că este bine
sa faci asta în momentul în care urmează să le consumi sau sa le
comercializezi.

Timpul optim de pastrare în frigider

Dacă depozitezi fructe și legume în frigider timpul optim de păstrare a
calității lor la o temperatură răcoroasă este:
-zmeură, broccoli, ciuperci, fasole verde – 2-3 zile;
-struguri, castraveți, dovlecei, vinete, salată verde – 4-5 zile;
-pepene roșu, piersici, pere, lămâi, portocale, ardei gras, conopidă– 7
zile;

Observatii:

Sfaturile din prezentul articol sunt orientative. Cerințelor referitoare la
temperatura, mediul de stocare și modul în care sunt depozitate permit
pastrarea calitatii produsului pe termen cât mai lung.