Ceapa cu semanare din toamna

Acum cultivatorii de aici au inceput sa cultive ceapa cu semanare din toamna, deoarece pana acum comerciantii aduceau acest produs din Ungaria. Am colaborat in acest an cu mai multi producatori din zona dar am discutat cu unul dintre ei pentru a cunoaste opinia lui legata de acesti hibrizi. Domnul ‘’Miky’’ a incercat cultura de ceapa cu semanare la sfarsit de august, atat galbena (Foker F1 Reflex F1) cat si rosie (CRX 3751 F1). A fost o cultura reusita, a trecut bine peste iarna, iar in primavara a vandut o parte ca ceapa verde iar in luna iunie ca bulb. In aceasta toamna va mari suprafata cultivata si isi va imbunatati tehnologia de cultivare.

Ceapa cu semanare din toamna, din hibrizii mentionati mai sus au fost la recoltare in mai-iunie 2014 un real succes ca productie, calitate si cantitate. in cazul acestor hibrizi perioada de semanare este foarte importanta, deoarece la inceputul iernii planta trebuie sa aiba o marime potrivita (in jur de 10 centimetrii). Se recomanda semanarea de la sfarsitul lunii august pana la inceputul lunii septembrie intr-un sol bine maruntit. Cantitatea de samanta recomandata este in general 1.250.000 seminte/ hectar, semanata pe patru randuri duble pe fiecare

In zona Galati, se cultiva aceste varietati de mai mult timp iar in acest an culturile au fost bune si profitabile. Hibrizii cultivati au plante viguroase, bulbii sunt rotunzi si globulari, cu dimensiune medie-mare. Ajung la maturitate de obicei, la sfarsitul lunii mai. Se pot consuma in stare proaspata sau pot fi depozitati cateva saptamani. Se observa o crestere a cerintei pentru aceasta varietate atat ca ceapa verde cat si ca ceapa la maturitate, in perioada de vara (mai-iulie).