Cultura verzei extratimpurie


Pentru varza timpurie (55-60 zile ), exista o multitudine de produse diferentiate intre ele prin marimea capatanei, culoare, grosimea frunzei, rezistenta la variatile de temperatura etc..In aceasta categorie se remarca hibridul ORTUS F1 care se remarca printr-o culoare deosebit de frumoasa si excelenta prezentare pentru piata, Poate fi utilizat si hibridul BEAUTY BALL F1 caracterizat prin frunza foarte subtire si greutate 1,5-2,0 Kg .

Pot fi utiliati si SUNTA F1 ( rezistenta deosebita la crapare) sau MORIS F1, care sunt putin mai tirzii dar sunt utili cand doriti sa aveti la vanzare varza pe o perioada mai lunga.

Producerea rasadurilor

Producerea  rasadurilor se face in paturi germinative sau paleti alveolari. Se recomanda semanarea direct in alveole (diametrul de 3cm), evitand astfel lucrarea de repicat. Recomandam pentru producerea rasadurilor sa se foloseasca un substrat de cultura Klasmann de tip KTS 3 STANDARD, evitand astfel riscul unor probleme fitosanitare sau cel al concurentei produse de buruieni. Varsta optima a rasadurilor la plantare este de 30-35 zile.

Epoca de semanat este in general intre a doua decada a lunii Decembrie si sfarsitul lunii Ianuarie.

Plantatul

Epoca optima pentru plantat in cazul culturilor  la tunele  din folie, incepe in  prima decada a lunii martie , iar pentru culturile timpurii in camp, corespunde perioadei 11-25 martie. Se poate planta cu distanta intre randuri  de  40cm  si  35-40cm pe rand. Este bine ca solul sa fie pregatit din toamna.

Fertilizarea             

Fertilizarea culturilor este una din lucrarile cheie de care depinde atat nivelul productilor cat si calitatea acestora. Programul  de fertilizare se intocmeste pe baza analizelor de sol. Este o planta cu cerinte mari de apa si ingrasaminte naturale. Fertilizarea organica (de baza) inainte de plantare este foarte utila deoarece reface din punct de vedere microbiologic solul si aduce aportul  necesar de N, P, K, microelemente, substanta organica, acid humic si aminoacizi. favorizeaza dezvoltarea armonioasa si sanatatea plantei. Pentru fertilizarea de baza se utilizeaza Italpollina (4-4-4) 0,6-0,8 t/ha si PHENIX (6-8-15 + Mg)  0,2-0,3 t/ha.

In vegetatie se aplica prin apa de irigare ingrasaminte solubile 20-25 kg /1000 m2 si 3-5 aplicari foliare cu Trainer.

Protectie fitosanitara

Pentru mentinerea sanatatii plantelor se utilizeaza produse fitosanitare functie de bolile si daunatorii care actaca culturile de varza. Pentru controlul Nematozilor se utilizeaza Hunter SW aplicat prin apa de irigat. Combaterea afidelor si paduchilor se face cu Confidor, Karate, Actara iaar pentru atacuri mai puternice Boundary+Hunter SW. Musculita alba a verzei, Molia  verzai si Plosnita verzei se combate cu Hunter SW. Limaxul se tateaza cu Mesurol 2RB.

Recoltarea

Culegerea capatanilor se face atunci cand acestea ajung la maturitate (sunt tari). In general la varza extratimpurie si timpurie exista pericolul de crapare si de aceea este bine ca recoltarea sa se faca la timp. De asemenea se va evita in aceasta perioade excesul de apa.

  

Pentru mai multe informatii accesati aici