Cultivare salata pentru primavara devreme

La inceputul primăverii una din cele mai consumate legume este salata si de aceea este indicat sa utilizati o salata cu comportare buna la temperaturi scazute.

Cultura de salata verde  are perioada scurta de vegetatie (45-50 de zile) si este rezistenta la frig. Se cultiva mai ales primavara devreme si toamna tarziu in camp sau solarii. Cultura de salata verde este putin pretentioasa fata de caldura, semintele germineaza la 5-10 grade Celsius iar plantele rasar in 6-10 zile de la semanat.

Temperatura optima de crestere a frunzelor si formarea capatanilor este de 16 grade Celsius iar pentru formarea tupinilor florale si a florilor peste 20 grade Celsius.

 

 

 

 

Pregatirea Culturii:

Salata se cultiva in general prin rasad dar poate fi semanata si direct. Pentru infiintarea culturii se folosesc rasaduri viguroase in varsta de 25-30 de zile, care trebuie sa fie uniform dezvoltate. Pentru culturile cu plantare toamna semanatul se face la sfarsit de august iar plantarea se face la sfarsit de septembrie. Pentru culturile cu semanare in ianuarie plantarea se face la sfarsit de februarie. In cazul culturilor in sere si solarii, semanatul se face si in etape, in perioada 15 august-20 ianuarie.

Pregatirea terenului se face toamna pentru culturile care urmeaza sa se infiinteze primavara devreme, sau cu cateva zile inaintea semanatului sau plantatului pentru culturile care urmeaza sa se infiinteze  toamna, realizand un sol bine maruntit. Inainte de plantare se incorporeaza in sol ingrasaminte organice de tipul Italpolina sau Orgevit 25 kg/80 mp. Este recomandat bilonarea terenului , cu biloane de 125-150 centimetrii. Pe biloane se planteaza 4 randuri echidistante, sau benzi de cate doua randuri. Distanta intre benzi este de 40 cm, intre randuri este de 20 cm iar distanta intre plante pe rand este de 13-18 cm.

Rasadurile trebuie sa aiba 4 frunze adevarate si bine dezvoltate, in momentul plantarii. La 3-4 zile dupa plantare se face completarea golurilor cu plante noi. La venirea inghetului plantele trebuie sa fie  bine inradacinate si sa aiba 5-6 frunze bine formate si de calite.

 

 

 

 

 

 

 

 

Irigare si Fertilizare:

Salata este o planta pretentioasa fata de umiditate, mai ales in timpul rasaririi si formarii capatanilor.

Insuficienta umiditatii din sol si temperaturile ridicate duc la obtinerea de productii mici si stimuleaza formarea tulpinilor florale.

Irigarea se face prin picurare (de preferat) sau aspersie. In primele zile dupa plantare se recomanda udari dese cu cantitati reduse de apa dupa care cantitatile de apa aplicate cresc pana la recoltare iar irigarile trebuie sa fie constante deoarece salata nu are un sistem radicular puternic.

Fertilizarea radiculara si foliara la salata este o conditie importanta dezvoltarea unui sistem radicular puternic, crestere rezistentei  la ger si dezvoltare armonioasa a plantei. Programul de fertilizare se stabileste pe baza analizei solului.

Programul de fertilizare se stabileste pe baza analizei solului. Considerand un sol mediu, cu pH 6-7 va putem recomanda:

-dupa plantare la 6-8 zile se recomanda o fertilizare prin fertirigare cu Quik Link,5litri la hectar impreuna cu Fertiplant 30-10-10, 75kg/ha.

-la toate tipurile de salata ,dupa plantare este indicat un tratament foliar cu Tiffi Max 2kg/ha, pentru prevenirea aparitiei putregaiului alb si fusariozei.

-dupa 7-10 zile de la prima fertilizare se aplica din nou Fertiplant 30-10-10, 75kg/ha

-cu7-8 zile inainte de recoltare se face fertilizare cu azotat de calciu, 75kg/ha

La salata de capatana tip iceberg se recomanda si o fertilizare cu fertiplant 16-10-25 la formarea capatanii

Foliar se aplica in faza de rasad imediat dupa rasarire Phosphit-One 30ml/10 litri apa pentru prevenirea caderii plantulelor iar pentru a forma o radacina puternica se aplica la prin udare Quik Link 30 ml/10 litri apa.

Dupa plantare se aplica foliar fertilizanti pe baza de aminoacizi (Trainer) pentru a creste rezistenta plantei la stresul provocat dupa plantare

Pentru o dezvoltare armonioasa a plantei se intervine cu o fertilizare foliara cu microelemente MYR MICRO 3l/1000 litri apa

In cazul culturilor cu udare prin aspersie (vara) apare fainarea salatei iar pentru prevenirea aparitiei acestei boli se aplica foliar BLOCKS si LOESS Ca

In momentul formari capatanii (pentru marime si aspect) se aplica Phosphit-One 300ml/100 litri apa

 

La salata creta recomandam salata  tip batavia ALLYNE care are acelasi mod de cultivare descris anterior, utilizand o distanta de plantare de 30 x 30 cm. Greutatea optima la recoltare este de 300-500 gr/buc. Poate fi cultivata incepand cu primavara devreme pana toamna tarziu in camp si solarii. Pe timpul verii nu emite tija florala si are rezistenta la fuzarium .

Recoltarea se face cand salata a ajuns la maturitate sau greutatea optima pentru vanzare.

 

 

Pentru informatii suplimentare accesati siteul nostru sau contactati reprezentantii nostrii zonali.