Varza face parte din familia Cruciferae si in Romania, din punct de vedere al suprafetelor cultivate, varza ocupa locul al doilea din totalul suprafetelor cultivate cu legume. Este o leguma care rezista destul de bine in fata temperaturilor scazute pana la minim -10 grade C. Optimul termic dupa plantare este de 18-20 grade C in zilele senine, 14-16 grade C pe vreme noroasa si noaptea 12-14 grade C. Pe cat de usor este sa plantezi varza, pe atat de placut este sa o consumi.
In majoritatea cazurilor cele mai bune rezultate in cazul cultivarii verzei o aduce cultura de varza timpurie, realizata in solar sau camp. In aceasta categorie se cultiva de obicei hibrizi care au marimea de 1,2-1,4 kg.
1. Hibrizi recomandati pentru cultura de varza timpurie
La culturile de varza timpurie este foarte importanta perioada de vegetatie de la plantare pana la recoltare si greutatea capatanei. Cei mai utilizati hibrizi in cazul culturilor de varza timpurie sunt:
– DELIGHT BALL F1 (MIKADO), este cel mai cultivat hibrid in Romania si tarile din estul Europei. Ajunge la maturitate dupa 50 zile iar greutatea capatanei este de 1,2-1,5 kg si frunza subtire.
– ORTUS F1 este un hibrid de mare viitor datorita calitatilor deosebite ale ca capatanei, cu marimea de 1,2-1,6 kg si culoare foarte frumoasa. Planta este rezistenta la boli si ajunge la maturitate dupa 50-55 zile.
– BEAUTY BALL F1 are perioada de vegetatie 55 zile de la plantare si greutatea fructului de 1,3-1,6 kg. Planta este adaptata la conditii pedoclimatice dificile.
– SUNTA F1 ajunge la maturitate dupa 55-60 zile de la plantare Fructul este rotund, uniform, cu greutatea de 1-1,4 kg, compact, rezistent la crapare, toleranta la frig si culoarea verde placut
2. Recomandari pentru producerea rasadurilor.
Producerea rasadurilor la culturile de varza timpurie se poate face la ghivece sau paleti alveolari. Perioada de semanat este 25 decembrie -25 ianuarie pentru cultivarea in solarii si 15 ianuarie -15 februarie pentru culturi in camp. Nu necesita spatii mari, fiind potrivite alveolele cu diametrul de 3cm. Se recomanda semanarea direct in ghivece sau paletii alveolari, evitand astfel lucrarea de repicat. Recomandam la producerea rasadurilor folosirea unoi substrat de cultura (turba) de tip KLASMANN TS 3 FIN. Se inlatura in acest fel riscul unor probleme fitosanitare sau cel al concurentei produse de buruieni. Varsta optima a rasadurilor la plantare este de 30-35 zile.
3. Cultivarea la varza timpurie
Varza timpurie se poate planta cu distanta intre randuri de 40cm si 35-40cm pe rand. Este una din speciile care reactioneaza bine la solurile bogate in azot si potasiu. Sunt foarte bune terenurile cu continut ridicat in humus ( 6-8%), textura mijlocie si pH neutru sau chiar usor alcalin.
Consumul specific la tona de produs proaspat, in cazul culturilor timpurii, este de 3,8 kg azot,1,5 kg fosfor,7,0 kg potasiu, 0,6-1,3 kg sulf,0,45 kg magneziu,0,35 kg calciu etc.
Fertilizarea culturilor este una din lucrarile cheie de care depinde atat nivelul productiilor cat si calitatea acestora. Programul de fertilizare se intocmeste pe baza analizelor de sol, in functie de perioada de cultura, varietatea cultivata, nivelul productiilor scontate etc.
Redam orientativ ,pentru un teren mediu aprovizionat ,schema de fertilizare la o cultura timpurie in sistem de irigare prin picurare.
TIPUL DE INGRASAMANT | VARZA TIMPURIE kg/ar; g/l |
NR.APLICATII |
---|---|---|
CROPCARE | 2,5 | 1 - fertilizare de baza. |
AGRIPLANT 6 | 0,5; 0,5 | 1 - irigare |
AGRIPLANT 4 | 1,0 ; 1,0 | 3 - irigari la interval de 7 zile |
AGRIPLANT 2 | 1,0 ; 1,0 | 4 - irigari la interval de 7 zile |
Pentru dezvoltarea armonioasa a plentelor se vor face dupa plantare trei aplicari la interval de 7 zile cu produsul TRAINER.
4. Masuri de prevenire si combatere
HERNIA RADACINILOR (Plasmodiophora brassicae) este frecvent intalnita pe terenurile acide, grele sau mijlocii. De asemenea,atacul este favorizat de nerespectarea unui asolament minim de 3-4 ani.
Prevenirea atacului presupune respectarea conditiilor amintite,iar curativ se recomanda tratarea focarelor cu solutie 0,1%,cca 4-5l/ mp, folosind produsul Tachigaren.
Foarte eficienta este si lucrarea de dezinfectie generala a solului cu produsul Nemasol 60-120 l/ar. Produsul poate fi aplicat si prin instalatia de udare prin picurare, timpul de pauza fiind de 2-3 saptamani.
MANA (Peronospora brassicae) apare mai ales la rasaduri sau in culturile protejate, cu desimi prea mari, umiditate relativa a aerului ridicata, persistenta indelungata a apei pe frunze si temperaturi de 18-20 grade C. Combaterea se face cu produse cu actiune de contact sau sistemica ex.:Scudo 0,1%, Rover 0,2%, Polyram DF- 0,2%, Folpan- 0,2%, – din cele de contact, respectiv Aliette 0,2%, Quadris 0,08%, Previcur Energy 0,2%,
PATAREA NEAGRA (Alternaria brassicae) este frecventa mai ales la culturile de camp, desi ataca plantele in toate fazele de vegetatie. Cele mai grave sunt atacurile la plantele semincere, putand compromite total cultura. Tratamente chimice se pot face cu produsele: Rovral-0,1%,Calidan -0,2%, Poliram DF- 0,2%, etc.
PUTREGAIUL ALB (Sclerotinia sclerotiorum) se intalneste frecvent in spatii protejate si se manifesta prin aparitia unui putregai apos in zona coletului. Prevenirea are in vedere asigurarea unei bune circulatii a aerului,mentinerea unei umiditati a solului cat mai apropiate de optim.
PUTREGAIUL CENUSIU (Botrytis cinerea) se manifesta prin aparitia unui putregai moale,de culoare inchisa in zona apicala a capatanii.Tratamentele chimice sunt : Teldor 0,08 %, Rovral- 0,1%,Sumilex 0,1%,Calidan 0,2%, Sulf Muiabil- 0,4%,Microthiol- 0,4%, Rover -0,2%.
PURICII VERZEI (Phyllotreta atra,P.nemorum) pot produce pagube importante, atacul in camp semnalandu-se forte devreme,de cele mai multe ori imediat dupa plantat.
Se pot combate cu: Dantop 0,035%,Mospilan 0,03%,Confidor Energy 0,08%,Carbetox 37 EC- 0,4%,Victenon 0,08 %,Sinoratox 35 EC- 0,3%.
MUSCA VERZEI (Delia brassicae) este mai des intalnita in zonele de campie si produce cele mai importante pagube la culturile timpurii.Intrucat daunatorul depune ouale in sol, in apropierea plantelor, prasitul repetat al solului poate contribuii la reducerea atacului.
In combaterea chimica, se pot folosi produsele: Dantop 0,035%, Mospilan 20 SP- 0,06%, Confidor Energy 0,08%, Decis 25WG 0,0035%, Cyren 48 EC 0,2%, Carbetox 37 EC -0,4%, Sinoratox 35 EC- 0,3% etc.
FLUTURII VERZEI ( Pieris brassicae, P.rapae),BUHA VERZEI (Mamestra Brassicae) si MOLIA VERZEI(Plutella maculipennis) sunt principalele specii de lepidoptere care produc pagube la varzoase. Pentru prevenirea atacului se pot folosi produsele biologice pe baza de Bacillus thuringiensis var. kurstaki ex.: Dipel 2 X WP- 0,05 %, Biobit XL- 0,1%, Dimilin 25WP- 0,05%, Nomolt 15 SC -0,05% sau produsele chimice: Victenon 0,08 %, Ekalux S 0,1%, %,Dantop 0,035%,Milbeknock 0,08%,Mospilan 0,06 %,Cyren 48EC 0,2%.
Pentru informatii suplimentare despre varza timpurie accesati www.klastorf.ro sau www.seminte-ingrasaminte.turba.ro