Ardeiul iute o cultura interesanta

La introducerea lor in Europa, ardeiul iute a fost crescut ca si curiozitate botanica in gradinile manastirilor spaniole si portugheze. Ulterior a fost folosit ca substituent pentru boabe de piper negru, care, la un moment dat erau atat de costisitoare incat  au fost folosite ca moneda legala in unele tari. Raspandirea ardeiului iute in Asia a fost cel mai probabil o consecinta a comertului facut de portughezi care, constienti de valoarea sa comerciala, l-au promovat in Asia, devenind o componenta importanta a bucatariei din India si Asia de Sud-Est. Ardeiul iute pornit din India, prin Asia Centrala, Turcia, Ungaria, a devenit condimente national, cunoscute ca boia.

India este la ora actuala cel mai mare producator, consumator si exportator de ardei iute.

Substanta care da ardeiului iute intensitatea iutimii (’’caldura’’) atunci cand sunt ingerate sau aplicate este capsaicina sau mai multe substante fitochimice inrudite, numite colectiv capsaicinoide. “Iutenia” unui ardei iute se masoara in Scoville, unitati de caldura (SHU) reflectand cantitatea de sirop necesara neutralizarii unei cantitati de ardei iute. Metodele moderne pentru analiza cantitativa a SHU masoara direct continutul de capsaicinoida a unei varietati de ardei iute.

Remedii naturiste

In proportii stabilite pe baza unor retete sau in cazul unui consum moderat poate fi utilizat pentru o multime de afectiuni:

– durerea de gat este diminuata ca urmare a efectului antiinflamator al compusilor continuti.

– reduce febra adaugand ardei iute in mancare.

– este un remediu pentru tuse si laringita. Se utilizeaza un amestec de 2 linguri suc de lamaie, 1 lingura miere si ardei iute.

– se utilizeaza in retetele pentru cure de slabire ca urmare a stimularii metabolismului.

– osteoartrita se poate trata cu ajutorul capsaicinei continuta in fruct

– reduce colesterolul din sange si regleaza nivelul trigliceridelor.

Pentru gurmanzi, mancarurile cu ardei iute sunt o placere si de dorit.

Varietati

In timp au fost create o multitudine de varietati, pornind de la cerintele fiecarei regiuni in parte. Ulterior pentru a creste calitatea produselor si productivitatea au fost creati hibrizi de ardei iute care inglobeaza proprietatile mai multor tipuri de ardei. Pot fi intalniti ardei iute cu lungimi de la 2 cm la 30 cm si diametre de la 0.5 cm la 5cm, avand diverse forme si culori (alb-galbui, verde, portocaliu, rosu, etc).

In Romania de un real succes se bucura urmatoarele varietati:

Fortesse F1 este un hibrid de ardei iute foarte cautat. Planta este viguroasa cu internodii medii, echilibrata si foarte productiva. Fructele sunt de culoare alb-galbui, avand un aspect deosebit de frumos. Fructul se preteaza pentru consum in stare proaspata sau pentru conservare la borcan, dand un aspect deosebit continutului.

Fireflame F1 este un hibrid de ardei iute de culoare verde-inchis, coacere in rosu, cu fructe scurte (4-5cm) si pulpa subtire. Planta este mai putin pretentioasa si cu un mare numar de fructe. Se recomanda pentru culturi in sere, solarii si camp.

PH 12330 F1 a primit aprecierea cultivatorilor la toate prezentarile, este un hibrid de tip Fortese, greutate 50-60 grame si lungime 22-23 cm, ce se coloreaza din galben in rosu.

C 12371 F1  este un ardei iute mare, galben–verzui, colorare in rosu, greutate 110-120 g si lungime 21-24 cm.

Ardei tip mexican (Jalomin F1), este un tip special de ardei iute de forma semilunga si colorare din verde in rosu. Are diferite grade de “iutenie’’ de la usor iute la extrem de iute. Este din ce in ce mai popular in vestal Europei fiind utilizat la preparate culinare sau jocuri de societate.

Desi in Romania segmentul de ardei iute este mic (nisa), se observa totusi o tendinta de crestere a acestui sector, mai ales pe zona BIO.