Oferta de pret la cerere
Telefon:0040 0757 095 707
In ultimii ani, aceste boli s-au raspandit rapid si au afectat in special plantatiile de afin.
Vatamarea crengutelor, gangrena si distrugerea tulpinii sunt cauzate de mai multe ciuperci, inclusiv specii de Phomopsis, Fusicoccum, si Botryosphaeria. Aceste simptome ale bolilor sunt vizibile pe lastarii tineri, ramuri, sau intreaga tulpina si de cele mai multe ori pot fi adiacente partilor sanatoase ale aceeasi plante. Ramurilele moarte au frunze maro sau rosu-brun.
Simptomele pot incepe pe ramurile tinere care se usuca brusc si mor, se raspandesc pe ramuri mai mari si apoi in toata coroana. Unele leziuni care apar pe tulpini pot fi de culoare rosie-cafeniu-maro, centrat in jurul locului de prindere a petiolului frunzei pe ramura si sub forma unui ochi de taur. Alte leziuni pot aparea ca o decolorare maro sau aspect de tabacire a tesutului lemnos, cel mai fregvent pe o parte a tulpinii. Eziunile pe crengute pot aparea si din cauza infectarii mugurilor. Infectiile (pete) pe frunze sunt rare. In cazul unor infectii puternice planta este distrusa in totalitate si in curand intreaga plantatie.
Infectie
Ciuperca in perioada de iarna infecteaza mugurii, si crengutele tinere iar primavara sporii sunt dispersati pe panta de ploaie sau apa de irigat. Ciuperca este activa de la inmugurire pana dupa recoltare, cu dezvoltare maxima in perioada de inflorire. Temperatura optima de dezvoltare este 22-28 grade Celsius iar mediul cald si umed este cele mai propice pentru germinarea sporilor.
Lucrarile in verde ale plantelor (taiere, recoltare) care conduc la rani, pot predispune planta la infectie. Infectia apare de cele mai multe ori in zonele sensibile, afectate de deteriorarea din timpul iernii, inghet sau ranirea mecanica a plantei.
Pot produce infectii si pe fructe scazand astfel calitatea acestora.
Combatere
Puteti face tratamente preventive, iar daca 1-2% din plante sunt afectate trebuie aplicate imediat tratamentele. Este bine ca ramurile uscate sa fie indepartate din plantatie si arse.
In perioada de vegetatie, pentru oprirea raspandirii bolii se aplica foliar altermativ (la interval de 7 zile): Bravo, Dithane, Polyram DF, Scudo, MYR Zinc Mangan, Red Block.
ICAS recomanda si urmatorul tratament cu RED BLOC:
- 5 kg / ha prin irigare
- dupa 3 zile, 5 kg cu aplicare foliar
- tratamentul se repeta la 15 zile
Important !
Aceste boli se intalnesc la toti arborii (paduri si pomi fructiferi) si arbustii.