Cultura de spanac un succes de toamna

Incepand cu luna septembrie ne pregatim de toamna, cand putine culturi mai pot fi infintate. Cultura de spanac este una dintre culturile de succes cu semanare toamna. La nivel mondial consumul de spanac este în creștere, datorită calitatilor alimentare deosebite si extinderii gamei de vanzare ( proaspat, congelat, fiert, amestec cu diverse alte plante, etc…) Spanacul este o plantă de zi lungă,din această cauză, cultivată în sezonul toamnă-iarnă formează o rozetă de frunze fără să emită prea uşor tije florale. Planta  rezistă foarte bine la temperaturi scăzute, cu condiţia să nu intre în iarnă cu un foliaj prea dezvoltat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alegerea hibridului cultivat este foarte importanta pentru a satisface cererea comerciantilor si consumatorilor. Compania noastra in urma mai multor testari si consultari cu fermierii  a ales comercializarea hibrizilor de spanac cu cele mai bune rezultate si opinii, Imperator F1 si Spanion F1

Calitatea hibridului cultivat este foarte importanta pentru cumparator. Culoarea închisă, grosimea frunzei și frunzele erecte reprezintă valoarea importanta a soiului. Culoarea este un semn de sănătate și atrage interesul clientului, grosimea frunzei este o garanție de greutatii și calitatilor la pastrare, în timp ce portul erect al frunzelor  permite recoltarea usoara manual sau chiar mecanizat.

Producția de spanac este destinată în general pentru consum in stare proaspata. In tarile dezvoltate productia este valorificata pentru congelare sau este preluata de companii care pregătesc spanac fiert pentru catering.

 

 

 

 

 

 

 

Creşterea este asigurată în condiţii optime, de temperaturi cuprinse între 5 şi 10 grade C.  Spanacul se semăna în rânduri  echidistante la 10-15 cm, pentru a putea efectua lucrările de îngrijire. Norma de sămânţă variază, în funcţie  de nivelul tehnologic, 2-3 g/mp. Distanţa între plante pe rând va fi de10-12 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fertilizarea de bază se poate face cu un Ingrasamant complex  Fertiplant 20-20-20,în doză de cca. 20g/mp. Fertilizările faziale pot fi efectuate direct prin apa de udare, Sunt recomandate îngrăşămintele complexe solubile cu un raport N:K apropiat de 1:1 (ex. Agriplant 3).Este necesar să aplicăm şi 1-2 fertilizări cu azotat de calciu, în doză de 0,8-1g/l. Fertilizările faziale se recomandă să se aplice la intervale de cca. 10-14 zile, iar concentraţia îngrăşămintelor nu trebuie să depăşească 1,5 g/l.