TRATAMENTELE POMILOR FRUCTIFERI IN PERIOADA DE IARNA

In ultima perioada a iernii (februarie-inceput de martie) se aplica tratamente pomilor fructiferi si vitei de vie cu scopul de a combate insectele aflate in stadiul de iernare , a unor bacterii si ciuperci ce pot provoca boli grave acestor plante.

Aplicarea tratamentelor se va face numai in perioada de repaus vegetativ, atunci cand pe pom nu este nici o frunza sau semne de pornire in vegetatie (umflarea mugurilor). Factorul meteorologic este un element important. Nu se vor aplica substantele pentru protectia pomilor fructiferi si a vitei de vie decat la temperaturi de peste +5 grade Celsius, si nu in conditii de ploaie sau vant puternic.

Pentru rezultate bune se va respecta urmatorul plan care se aplica tuturor tipurilor de pomi fructiferi (mar, par, gutui, cais, piersic, nectarin, cires, visin, etc, dar si pe vita de vie si arbusti decorativi).

Pasul 1 – Se recomanda aplicarea unui amestec de substante cuprice de contact si sistemice. Exista numeroase tipuri de fungicide pe baza de cupru , dar rezultate foarte bune se obtine cu un amestec de Zeama Bordeleza (produs de contact) 100 grame/ 10 litrii apa şi SCUDO (produs sistemic ce patrunde in scoarta pomului), 30 ml/10 litri apa. Subsatanta va fi pulverizata pe toata suprafata pomului , coroana – trunchi.

Important!

Produsele cuprice recomandate mai sus nu se vor amesteca cu insecticidele ce contin de ulei horticol.

Pasul 2 – Acest tratament se va efectua la o distanta de minim 1 saptamana, fata de primul tratament. Tratamentul consta in aplicarea unui insecticid uleios (contine de ulei horticol). Exemplu: Ovipron top 200-250 ml /10 litri apa.
Aplicarea corecta a tratamentelor din faza de repaus, vor asigura plantelor un start corect in faza de vegetatie iar pentru tratamentele in vegetatie va rugam sa consultati tehnologiile recomandate pentru fiecare specie.