1. Informatii generale
Cand hotaram sa construim un solar trebuie sa stim ce suma suntem dispusi sa investim. Functie de acest lucru putem sa alege cumpararea unui solar sau constructia in regim propriu din teava metalica sau lemn. Eu sunt adeptul constructiilor metalice. Exista in Romania zone unde se prefera constructiile din lemn. O concepere si realizare corecta a solarului contribuie la o productie mare, atat pentru legume cat si flori. Specialistii sustin chiar ca o constructie corecta a solarului conduce la o crestere a productivitatii cu 25%.
2. Alegerea locului
Suprafetele de teren pe care se vor amplasa solariile, trebuie sa fie plane. Locurile umbrite nu sunt recomandate pentru solarii. Se va avea in vedere si eventuale extinderi. Pentru ca plantele sa se bucure de lumina naturala, este necesar ca solarul sa fie orientat de la est la vest astfel incat soarele sa parcurga pe diagonala solarul si plantele nu se vor umbri iar frunzele vor avea o crestere uniforma. Este recomandat ca solul sa fie luto-nisipos sau nisipo-lutos. In acest mod se lucreaza mai usor dar se si irigarea este mai eficienta.
3.Sursa de apa
Apa este un element important pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. Din acest motiv trebuie sa existe o sursa de apa sau da se poata realiza una cu costuri mici. Este nevoie ca EC-ul sa fie de maxim 0.6 si pH in jur de 6. Nivel apei freatice trebuie sa fie la mai mult de 2 m adancime si pentru ca apa din precipitatii sa nu balteasca in jurul solarului, se realizeaza canale de colectare a apei (pentru a preveni indundarea solarului).
4. Constructia propriuzisa
Tipul de solar se alege functie de posibilitatile financiare si scopul urmarit. Nu se recomanda ca solarul sa fie mai mic de 8 m latime si maxim 50 m lungime. Este de dorit ca inaltimea sa fie mai mare de 3 m. Pot fi construite :
a) Solarii semicirculare. Sunt realizate din arce de teava, rigidizate intre ele.
b) Solarii cu bordura. Acest tip de solar are margini drepte pe o portiune de 1,5 metrii dupa care porneste partea circulara.
c) Solar din lemn. Acestea sunt realizate dupa diverse modele si se intalnesc in general in Moldova.
d) Solar (sera) modern. Sunt realizate dupa cele mai moderne tehnologii si implica costuri mari de realizare. Sunt rentabile daca functioneaza cu incalzire (in general apa termala) si suprafete de minim 0,5 hectare.
5. Concluzii
Pentru fermierii obisnuiti (mici) cele mai rentabile constructii sunt cele de mai jos realizate in regie proprie sau achizitionate de la furnizori recunoscuti.