Bacillus thuringiensis (BT) este o bacterie care apare In mod natural In sol, care a fost folosita Inca din anii 1950 pentru controlul insectelor naturale. Se compune dintr-un spor, care Ii confera persistenta si un cristal proteic in spor, care este toxic. Aceasta proteină toxica difera, in functie de subspecia BT care o produce, producand o variatie de toxica BT pentru anumite specii de insecte. Atunci cand bacteria este consumata de anumite insecte, cristalul toxic este eliberat in intestine, blocand sistemul care protejeaza stomacul daunatorilor de propriile sucuri digestive. Stomacul este perforat, iar insecta moare prin otravire.
Din continutul stomacului sunt eliberati apoi sporii insisi. Acelasi mecanism al BT este inofensiv pentru pasari, pestii si mamiferele ale caror conditii acide impiedica efectul bacteriilor.
In functie de tulpina utilizata, BT este eficace pe viermi de varza, trips, omizi, gandaci de cartofi, tantari, muste si o varietate de alte insecte daunatoare. Este util si pentru larve de sol
Inofensiv pentru oameni, animale si insecte benefice. BT se biodegradeaza repede In lumina soarelui si poate necesita repetarea sub presiune puternica a insectelor. Pentru a maximiza eficienta se aplica dupa-amiaza tarziu si la temperaturi peste 15 grade Celsius. Bacillus thuringiensis varianta kurstaki, este produs de Biobest si este aprobat pentru a fi utilizat in productia ecologica.