Capcane si Feromoni

Cercetarile au dovedit că insectele zburatoare sunt atrase de anumite culori. Descoperirile acestor cercetari a fost folosita in realizarea de capcane colorate si lipicioase.

Cu ajutorul acestora se realizează un sistem de monitorizare simplu si eficient care are si importante beneficii economice.

Folosind aceste capcane se poate constata, cu precizie, momentul aparitiei si tipul daunătorilor Capcanele Biobest, pentru monitorizarea si detectia daunatorilor in culturi sau livezi prezinta caroiaje, lucru ce permite citirea la un moment dat a numarului de daunatori si stabilirea cu precizie a nivelului atacului.

Capcanele de culoare galben si albastru sunt utilizate pentru: musculita alba de sera, musculita miniera, sciarida, afide, musca fructelor de cires, viermelui merelor, viermi si muste (a cepei, verzei), etc…

Tripsul este atras de culoarea albastra.

Feromonii sunt substante care atrag, in general masculi unei specii. Acesti feromoni sunt amplasati in interiorul unei capcane. In acest mod se elimina reproducerea si scaderea  numarului de insecte daunatoare.

Feromonul pentru Tuta Absoluta si Helicoverpa este folosit ca un instrument de detectare timpurie sau captare in masa.

Datorita detectiei putem sa monitorizam: activitatea daunatorului, intensitatea atacului sau descresterea lui dupa tratamentele folosite in sera.

Capcanele se distribuie in mod egal pe toata suprafata.

Pentru monitorizare numarul de capcane utilizat este de 3-4 capcane/ha, (in cazul serelor una fiind amplasata in apropierea intrarii iar celelalte in pozitiile centrale sau in zonele mai calde), Pentru captarea in masa se folosesc 20-30 de capcane/ha.

Monitorizarea daunatorului se poate face cu capcane inca din faza de rasad a plantelor.
Se amplaseaza capcanele la o inaltimea adecvata cu stadiul de crestere al culturii dar nu mai sus de 1 metru inaltime. Cele mai multe molii, gasindu-se in partea superioara a coronamentului plantei. Pentru monitorizare, capcanele feromonale trebuie amplasate in cultura in faza de rasad la 20 cm inaltime si pe masura ce plantele cresc, mutate la circa 60 cm inaltime.

Controlul capcanelor se face odata pe saptamana pentru a urmari evolutia populatiei de insecte, iar la 4-6 saptamani (in functie de temperatura din sere) se va schimba feromonul.