Metoda simpla pentru reglarea pH-ului apei

Notiunea exprima concentratia de ioni de hidrogen din solutie(apa) si a fost definita ca logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentratiei ionilor de hidrogen. Majoritatea reactiilor chimice si biologice sunt guvernate de activitatea ionilor de hidrogen si din aceste considerente utilizarea unei ape cu un pH corect este foarte importanta. Nivelul pH-ului afecteaza foarte mult disponibilitatea nutrientilor pentru plante si aparent mici modificari produc schimbari mari. Pentru a regla nivelul pH-ului unii producatori folosesc acid sulfuric (cu pericolele de rigoare) altii utilizeaza acid acetic. In toate aceste cazuri este nevoie si de un aparat pentru masurare (pH-metru).

Concentratia ionilor de hidrogen al unei ape pure la temperatura camerei este 7, adica neutra. Sub valoarea de 7, apa devine acida, iar peste valoarea de 7 devine bazica sau alcalina.

Metoda simpla, eficienta si eleganta

In cazul aplicarilor foliare de substante fertilizante sau de combatere a bolilor si daunatorilor este foarte important, pH apei. Spre exemplu in cazul utilizarii produselor pentru combatere (pesticide) pentru un efect maxim se utilizeaza un pH de 5,5-6. Un produs interesant pentru corectarea pH-ului, cu verificarea acestuia prin colorarea apei este EASY PH. Pentru corectarea pH-ului la valorile dorite se adauga EASY PH in apa inainte de adaugarea oricarui alt produs. 

PH-ul poate fi ajustat, gratie stabilitatii indicatorilor de pH inclusi in produs. Pentru exemplificare daca in apa cu pH 8 se aplica aplica treptat EASY PH, pH-ul apei scade iar cand acesta ajunge la 7, apa se coloreaza in galben. Adaugand in continuare acest produs cand pH-ul ajunge la 5,5-6 apase coloreaza in portocaliu, daca se continua scaderea pH-ului, in zona acida apa se coloreaza in rosu.

Orientativ pentru a realiza un pH usor acid (de aproximativ 6), functie de valoarea pH-ului apei in care se pune produsul, se adaugarea treptat urmatoarele cantitati:

  • la pH 8.5 – 9, 150 ml la 100 litrii apa
  • la pH 8 – 8.5, 100 ml la 100 litrii apa
  • la pH 7.5 – 8,   75 ml la 100 litrii apa
  • la pH 7 – 7.5,   50 ml la 100 litrii apa

EASY PH actioneaza si ca antispumant respectiv adjuvant asigurand o distributie uniforma a apei (solutiei) pe frunza. El contine si substante pentru hranirea plantelor (4% azot, 24% pentaoxid de fosfor).