Zmeurul este un arbust fructifer, a carui fruct este solicitat tot mai mult pe piata pentru consum in stare proaspata sau prelucrare (congelare, sirop, gem,prajituri, etc.) si este cultivat de mii de ani deoarece fructele sale au si proprietatiterapeutice ( efectul anticancerigen si antioxidant). El produce incepand din al doilea an de la plantare si este o planta perena cu o durata de exploatare de 12-15 ani. Din culturile de zmeur realizate si fertilizate corect se pot obtine venituri substantiale si sigure.
Zmeura are nevoie de multa lumina naturala, de un sol cu drenaj bun, un pH intre 5.8 – 6.5, o buna circulatie a aerului si o buna protectie impotriva vanturilor puternice. Acest arbust trebuie plantat intr-o zona care este scaldata de lumina soarelui timp de 6-8 ore pe zi. Planta este formata din mai multe tulpini de 1-2 m, cilindrice, de aceeaşi grosime, cu o durata de viata de 2 ani. In general in primul an cresc, in anul al doilea rodesc, apoi se usuca. Majoritatea soiurilor au tulpinile erecte, destul de rezistente dar necesita sistem de sustinere si sunt in general acoperite cu ghimpi aciculari.
Alegerea soiului si fertilizarea de baza.
Pentru natura plantatiei este foarte important alegerea corecta a soiului pe care sa-l cultivam deoarece de el depinde in mare masura natura ,culoarea, marimea fructelor si perioada de recoltare.
Exista mai multe soiuri care pot fi pantate. Se intalnesc soiuri remontante care produc pe o perioada lunga de timp oferind posibilitatea recoltarii de vara pana toamna tarziu. In aceasta categorie se remarca soiurile: Heritage, Polka si Polana. Soiurile neremontante dau productie concentrata intr-o perioada scurta de timp (1,5 luni). Cele mai utilizate soiuri din aceasta categorie sunt: Latham G, Citria, Latham, Taylor si Cayuga.
Fertilizare de baza consta in inglobarea in sol a unor ingrasaminte organice de tipul Italpolina 4-4-4, 1000 kg la hectar. Acest lucru contribuie la imbogatirea solului in substante minerale si microorgamisme benefice care ajuta planta sa absoarba substantele necesare pe parcursul vegetatiei acesteia.
Plantarea.
Plantarea se face toamna tarziu sau primavera pana in 15 martie cu butasi dinainte pregatiti. Se realizeaza gropi cu dimensiunea de 15cm x15cm si adancimea de 10-15 cm, la distante de 40-50 cm. Intre randuri se lasa o distanta de 2,5m. Plantele au nevoie de mentinerea unei umiditati constante, de aceea, in special in perioadele secetoase, se recomanda udarile frecvente, realizate dimineata. Din acest motiv de-a lungul randurilor se aseaza furtunul pentru irigarea prin picurare.
Imediat dupa plantare se aplica prin picurare TEAM ,1kg pe hectar, care are rolul de a aduce la nivelul radacinilor plantei, ciupeci de tipul mychorrhiza, rizosfera si trichoderma, care dezvolta radacina plantei, mareste volumul de absorbtie al plantei respectiv freste planta de o serie de boli de sol.
Fertilizarea culturii.
De modul si corectitudinea fertilizarii depinde cantitatea de fructe care se obline la hectar. Pentru a realiza o fertilizare corecta este necesar realizarea unui plan de fertilizare alcatuit obligatoriu pe baza unei analize a solului. Pentru exemplificare vom prezenta in continuare o fertilizare pentru un sol mediu aprovizionat. In perioada de inflorire se aplica la radacina ingrasamant organic PHENIX, 350 kg/ha. In perioada de vegetatie a plantelor se fac urmatoarele aplicari foliare:
- in perioada de inflorire pentru o legare mai buna a fructelor, se realizeaza dou aplicari cu Myr Boron, 2 l/ha si Auxym, 0,5 l/ha la un interval de 14 zile.
- pe toata perioada de productie o data la 3 saptamani se aplica Myr Micro, 1l/ha/aplicare.
- pe toata perioada de productie o data la 3 saptamani se aplica Myr Calcium, 1l/ha/aplicare.
- pe toata perioada de vegetatietie o data pe saptamana se aplica Trainer, 1l/ha/aplicare.
- o aplicare in perioada de parga a fructelor( schimbarea culorii fructelor) cu Auxym, 0,5 l/ha
In perioadele ploioase (umede), pentru prevenirea bolilor specifice, se vor aplica tratamente foliare distincte cu RED BLOC (la interval de 14zile) si SCUDO (la interval de 15 zile).
Pentru o mai buna legare a fructelor si o buna calitate a acestora, se vor folosi pentru polenizare bondari (2 stupi tripli) sau bondari+albine ( 1stup triplu cu bondari si 3 stupi de albine) pentru 1 hectar.
Recoltare si pregatire de iarna.
Cand fructele ajung la maruritate se recolteaza in general manual. Pentru soiurile cu o coacere concentrata se poate face recoltare mecanizata (in acest caz fructele sunt utilizate pentru procesare). In functie de tehnologia aplicata si soi pot fi obtinute productii de 15-30 tone/hectar.
Toamna tarziu se aplica doua tratamente foliare la interval de 15 zile cu SCUDO pentru protectia tulpinilor. Arbustii de zmeura trebuie si taiati periodic, ideal la finele iernii ori inceputul primaverii. Se indeparteaza tulpinile care au produs rod anul anterior, dar si cele uscate, bolnave, rupte. Tot acum se poate da tufei de zmeura forma optima prin ajustarea dimensiunea tulpinilor pentru a prigati recolta din anul urmator. In acest sens, se lasa 6-8 tulpini/tufa, pentru productie. In perioada de iarna se aplica o fertilizare cu ingrasamant organic ITALPOLLINA, 1000 kg/ha si GUANITO 200 kg/ha.
SUCCESUL VA APARTINE !