Tuta Absoluta – Metode eficiente de combatere

Tuta absoluta este este un daunator relativ nou in tara noastra, prezenta sa fiind observata incepand cu anul 2012 in zona de vest a Romaniei.

De atunci, s-a raspandit cu repeziciune in toate bazinele legumicole din tara. In cazul unui atac poate compromite recolta pana la 100%.
Adultii de Tuta absoluta sunt molii cu lungimea de 5-6 mm si anvergura aripilor de 8-10 mm, de culoare gri-maronie si antene filiforme. Aripile anterioare prezinta puncte negre. Masculii sunt mai inchisi la culoare si mai mici decat femelele. Adultii sunt nocturni iar ziua stau ascunsi printre frunzele plantelor gazda.

Ouale au culoare crem, lungime de 0,35 mm si eclozeaza dupa 4-6 zile de la depunere. Larvele prezinta culoare crem, cu capul negru iar pe parcursul cresterii, acestea capata culoare roz sau verde deschis. Tuta are un potential reproductiv foarte mare. Ciclul biologic dureaza 25-38 de zile, in functie de temperatura (peste 9°C). In conditii de temperaturi de 35-40°C, Tuta absoluta are un ciclul biologic foarte scurt de numai 10-15 zile. Larvele sunt cele care determina pagubele in culturi. Primele atacuri se pot observa sub forma galeriilor in frunze sau asupra varfului de crestere, florilor si tinerelor fructe, prin prezenta excrementelor negre ale larvelor. Atacul este asemanator cu al musculitei miniere dar la Tuta absoluta galeriile formate in frunze sunt foarte largi comparativ cu cele formate de Musca miniera. Patrund si in tulpini, petioli, fructe si duc in scurt timp la compromiterea culturii.

Prevenire si tratament

Dupa patrunderea in cultura, combaterea acestei insecte se realizeaza prin metode specifice de tratament. Ciclul rapid de dezvoltarea conduce la marirea populatiei intr-un timp scurt, fiind intalnite toate stadiile de dezvoltare ale insectei.

Metodele de prevenţie sunt importante si va recomandam:

– utilizarea plaselor de protectie anti-insecte in zonele de aerisire si acces.

– strangerea si distrugerea prin ardere a resturilor culturilor anterioare infestate.

– monitorizarea atenta a spatiilor de productie, cu ajutorul capcanelor feromonale.

– dezinfectia solului si a structurii la terminarea ciclului de productie.

Este foarte important amplasarea de capcane feromonale, pentru monitorizarea atacului.

Pentru acţiuni preventive puteti utiliza aplicari la interval de 7 zile cu:

Boundari 300ml/100 litri apa + Bacillus Kurstaki 50gr/100m2.

In caz de atac va recomandam urmatoarea schema de tratament in doi pasi (dozele sunt pentru 100 litri apa):

  1. Boundari 300ml + BMV300 ml (sau Imbi Gusa300ml) +Imbi Fos 400ml+ Bacillus Kurstaki 50gr/100m2.
  2. Dupa 4 zile. Cladus 75 ml + BMV300 ml (sau Imbi Gusa300ml) +Imbi Fos 400ml+ Spintor 20ml
  3. Oliveg 300ml + Boundary 300 ml + Inbi Fos 400ml / 100 litri de apa

  4. Varianta 2: Oliveg 300ml + Cladus 75-100ml + BMV 300ml / 100 litri de apa

  5. Bactospein 50gr + Boundary 300ml + Cladus 75-100ml

Obs. Pentru BMV este nevoie de umiditate ridicata la aplicare.

Mentinerea nivelului de producţie presupune respectarea strategiilor de preventie si tratament respectiv monitorizarea daunatorului prin amplasarea de capcane feromonale care este un pas important in depistarea si monitorizarea moliei de tuta absoluta.