SHORE foarte eficient pentru stoparea virozelor la plante

Virozele sunt o problema foarte mare in momentul in care apar in plante. Au un puternic impact negativ asupra dezvoltarii plantelor influentand, in mod direct, cantitatea si mai ales calitatea productiei.

Virozele sunt cauzate de virusi, organisme vii de marimi microscopice compuse dintr-un nucleu de material genetic (ADN) invelit de un strat proteic.

Acesti virusi invadeaza celulele sanatoase ale plantei, se inmultesc foarte rapid si, folosind seva acesteia, se raspandesc in toata planta.

Virusii nu se raspandesc singuri de la o planta la alta, pentru asta se folosesc de vectori de transmitere cum ar fi daunatori (tripsi, acarieni, afide) sau mecanic (unelte, haine, maini, apa, etc).

Din momentul in care a ajuns pe o planta noua, virusul se raspandeste foarte repede in interiorul ei si o infecteaza total, inclusiv fructele si semintele. Prin infectarea semintei, virusul se poate transmite si la generatia urmatoare, conducand la compromiterea culturii.

Cele mai importante viroze sunt:

–          TSWV ( virusul petelor de bronz)

–          Mozaicul tomatelor

–          Ferigarea frunzelor

Cultivatorii au foarte mari probleme cu virusul petelor de bronz (TSWV). Infectiile cu aceasta viroza s-au acutizat atat in spatii protejate (sere si solarii), cat si in camp. Tot mai multi producatori au aceste probleme, fapt ce a condus, in unele cazuri, la compromiterea in proportie de 100% a culturilor.

TSWV are capacitatea de a infecta peste 1000 de specii diferite de plante fiind transmis mecanic sau de trips.

Preventie si tratament

Virusii si virozele pot fi stopate sau prevenite!

Cea mai indicata varianta este cea preventiva. Pentru asta se incepe tratamentul cu SHORE inca din faza de rasad. SHORE determina planta sa isi creasca rezistenta la virusi si sa secrete substante care opresc dezvoltarea virozelor. Un alt rezultat pozitiv in urma tratamentului cu SHORE este o accelerare a cresterii plantei, precum si stimularea producerii de phytoalexina.

Dupa tratament se poate constata o vigoare puternica in planta. Datorita tratamentului cu SHORE planta incheie ciclul de productie cu rezultate bune chiar daca a fost atacata de viroze.

Amestecul se realizeaza cu apa (pH =5,5-6 ) la temperatura ambianta si se utilizeaza in general 500-600 litri apa/hectar. Aplicarea produsului se face in toate fazele de vegetatie ale plantei, foliar cu atomizorul imbaind bine plantele. Se utilizeaza 300 ml/1000 mp (300ml/100 litri apa), efectuandu-se doua stropiri la interval de 5 zile. In cazul vitei de vie se fac trei stropiri la interval de 15 zile. Pentru reglarea valorii pH utilizati EASY PH.